időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Visszafordítható lehet az Alzheimer-kórral járó emlékezetromlás?

Forrás: MTI
2020.07.31. 20:52
Visszafordítható lehet az Alzheimer-kórral járó emlékezetromlás?

Visszafordítható az Alzheimer-kórral járó emlékezetromlás, ráadásul még a betegség előrehaladott állapotában is – állapították meg ausztrál kutatók, akik egereken teszteltek egy új kezelési eljárást.

A szakemberek csütörtöki közlése szerint a mostani vizsgálat eredményeire alapozva kevesebb mint tíz éven belül elérhetővé válhat a kezelés embereknél alkalmazható változata.

A kutatók szerint a kezeléssel aktiválni lehet az agyban lévő asp38gamma nevű természetes enzimet, amely módosítani tud egy fehérjét úgy, hogy az megakadályozza az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulását.

Az ausztrál Macquarie Egyetem demenciakutató központjának professzora, Lars Ittner szerint felfedezésük egy 2016-os génterápián alapul. „A terápia lényege az elveszett p38-aktivitás helyreállítása a demens páciensek agyában – magyarázta a szakember. – Amikor elkezdtük kidolgozni ezt a génterápiát, arra számítottunk, hogy megállítja a demencia előrehaladását, de arra nem számítottunk, hogy nem csupán megállítja, hanem visszafordítja a kezelés kezdetén már fennálló emlékezetromlást” – mondta a kutató.

Fotó: pexels.com

Az eredmények azt sugallják hogy a kezelés hatékony lehet a demencia más formái, köztük a negyvenes és ötvenes éveikben járó fiatalabb pácienseknél jelentkező frontotemporális demencia esetében is.

A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy előkészítse a terápiát a klinikai vizsgálatokhoz, remélve, hogy a módszer milliók életét megváltoztathatja tíz éven belül.

Ittner szerint a klinikai vizsgálatok keretében akár már öt éven belül kimutathatók lehetnek az egérkísérletek során elért sikerek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.