időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Az emberek eltűntek, a flamingók megjelentek Franciaországban

Forrás: MTI
2020.08.07. 21:44
Az emberek eltűntek, a flamingók megjelentek Franciaországban

Szokatlanul nagyszámú, több mint ötvenezer rózsaszín flamingó gyűlt össze fiókáival Dél-Franciaország lápos vidékein. A hosszú lábú, kecses madarak látványa régóta sok turistát vonz Camargue térség lápjaira, amelyek a római korban sóbányák voltak.

Idén azonban minden eddiginél több madár lepte el a térséget a róluk készült feljegyzések 45 évvel ezelőtti kezdete óta – mondta Thierry Marmol, a hatalmas ökoszisztéma gondnoka.

Ennek oka valószínűleg a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt szigorú kijárási korlátozások.

A szakemberek légi felvételeket elemezve becsülték úgy, hogy huszonötezer flamingópár, azaz mintegy ötvenezer felnőtt madár telepedett le a térségben. Tizenkétezer flamingófiókát is megszámoltak. Ez történelmi szám – közölte Marmol, hozzátéve, hogy a fiókákat igen nehéz megszámolni.

– Lehetséges, hogy a kijárási korlátozások segítették, hogy ilyen jó évünk legyen. Az emberek elmaradásával nem zavarta meg semmi a madarakat. Nem jártak a repülőgépek sem, nem volt semmilyen zaj – magyarázta.

Szerdán ornitológusok mintegy három órát azzal töltöttek, hogy 320 fiókát ellássanak egy-egy műanyag és fémpánttal, hogy jeladó segítségével a tudósok követni tudják vándorlásukat.

Ősszel sok madár melegebb vidékekre, Spanyolországba, Olaszországba, Törökországba vagy Észak-Amerikába vonul.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.