Az emberek eltűntek, a flamingók megjelentek Franciaországban

Huszonötezer flamingópár, azaz mintegy ötvenezer felnőtt madár telepedett le a Camargue térségben.

Forrás: MTI2020. 08. 07. 21:44
null
Mumbai, 2020. május 18. Flamingók százai gyülekeznek egy sáros földterületen az indiai Mumbai város közelében 2020. május 17-én. A vándorló madarak a téli szezonban India különbözõ részeirõl és a szomszédos országokból érkeznek ide, majd általában a tavaszi hónapokban indulnak el újra a régióból. MTI/EPA/Divjakant Szolanki Fotó: Divjakant Szolanki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlanul nagyszámú, több mint ötvenezer rózsaszín flamingó gyűlt össze fiókáival Dél-Franciaország lápos vidékein. A hosszú lábú, kecses madarak látványa régóta sok turistát vonz Camargue térség lápjaira, amelyek a római korban sóbányák voltak.

Idén azonban minden eddiginél több madár lepte el a térséget a róluk készült feljegyzések 45 évvel ezelőtti kezdete óta – mondta Thierry Marmol, a hatalmas ökoszisztéma gondnoka.

Ennek oka valószínűleg a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt szigorú kijárási korlátozások.

A szakemberek légi felvételeket elemezve becsülték úgy, hogy huszonötezer flamingópár, azaz mintegy ötvenezer felnőtt madár telepedett le a térségben. Tizenkétezer flamingófiókát is megszámoltak. Ez történelmi szám – közölte Marmol, hozzátéve, hogy a fiókákat igen nehéz megszámolni.

– Lehetséges, hogy a kijárási korlátozások segítették, hogy ilyen jó évünk legyen. Az emberek elmaradásával nem zavarta meg semmi a madarakat. Nem jártak a repülőgépek sem, nem volt semmilyen zaj – magyarázta.

Szerdán ornitológusok mintegy három órát azzal töltöttek, hogy 320 fiókát ellássanak egy-egy műanyag és fémpánttal, hogy jeladó segítségével a tudósok követni tudják vándorlásukat.

Ősszel sok madár melegebb vidékekre, Spanyolországba, Olaszországba, Törökországba vagy Észak-Amerikába vonul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.