A mángold egy nagyon értékes zöldség, a levele és szára tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és szerves savakkal.
Alacsony az energia-, ugyanakkor magas a rosttartalma, ami miatt a diétázók egyik kedvelt alapanyaga lehetne, ha nem hanyagolnánk el.
A jövőben azonban biztosan oda fogunk figyelni rendszeres fogyasztására, ha megismerjük csodás tulajdonságait. Ezeket szedtük egy csokorba.
Tudja meg, miért olyan értékes alapanyag a mángold.
Késő tavasztól egészen nyár végéig frissen vásárolhatjuk a piacokon.
Érdemes azonnal felhasználni, ám pár napig eláll a hűtőben is. Mielőtt dolgozunk vele, mindenképp mossuk meg folyó víz alatt.
Készíthetünk belőle főzeléket, levest, lepényt, gnocchit, hozzáadhatjuk salátához, rakott tésztához, krumplisalátához és omletthez is.
Íze a spenótéhoz hasonlít, de annál erőteljesebb, a szárát és a levelét külön is felhasználhatjuk.
Rengeteg K-vitamin van benne, amely a csontok egészségéért felel. Fogyasztásával bőven biztosítjuk a napi ajánlott K-vitamin-bevitelt.
A- és C-vitaminból sincs hiány ebben a zöldségben. Az előbbi a szemek és az immunrendszer általános egészségéért felel, míg az utóbbi szintén támogatja az immunrendszer működését, illetve a kollagéntermelést.
Foszfor, kalcium, magnézium és vas is van benne, ráadásul az antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható.
Magas rosttartalma miatt fokozhatja az emésztést, könnyíti a bélrendszer működését.
Mivel alacsony az energia- és magas a rosttartalma, kiváló alapanyag a diétában is.
A legjobb benne, hogy a levelei lefagyaszthatók, és sem az ízéből, sem a vitamintartalmából nem veszít.
Mángoldos omlett reggelire
Hozzávalók:
Elkészítés: