Diétázók, figyelem! – Ettől az alapanyagtól leesik az állatok

Tele van rosttal és vitaminnal, segíti az emésztést, felhasználása sokrétű és még le is fagyasztható.

Forrás: origo.hu2020. 08. 25. 22:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mángold egy nagyon értékes zöldség, a levele és szára tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és szerves savakkal.

Alacsony az energia-, ugyanakkor magas a rosttartalma, ami miatt a diétázók egyik kedvelt alapanyaga lehetne, ha nem hanyagolnánk el.

A jövőben azonban biztosan oda fogunk figyelni rendszeres fogyasztására, ha megismerjük csodás tulajdonságait. Ezeket szedtük egy csokorba.

Tudja meg, miért olyan értékes alapanyag a mángold.

Késő tavasztól egészen nyár végéig frissen vásárolhatjuk a piacokon.

Érdemes azonnal felhasználni, ám pár napig eláll a hűtőben is. Mielőtt dolgozunk vele, mindenképp mossuk meg folyó víz alatt.

Készíthetünk belőle főzeléket, levest, lepényt, gnocchit, hozzáadhatjuk salátához, rakott tésztához, krumplisalátához és omletthez is.

Íze a spenótéhoz hasonlít, de annál erőteljesebb, a szárát és a levelét külön is felhasználhatjuk.

Rengeteg K-vitamin van benne, amely a csontok egészségéért felel. Fogyasztásával bőven biztosítjuk a napi ajánlott K-vitamin-bevitelt.

A- és C-vitaminból sincs hiány ebben a zöldségben. Az előbbi a szemek és az immunrendszer általános egészségéért felel, míg az utóbbi szintén támogatja az immunrendszer működését, illetve a kollagéntermelést.

Foszfor, kalcium, magnézium és vas is van benne, ráadásul az antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható.

Magas rosttartalma miatt fokozhatja az emésztést, könnyíti a bélrendszer működését.

Mivel alacsony az energia- és magas a rosttartalma, kiváló alapanyag a diétában is.

A legjobb benne, hogy a levelei lefagyaszthatók, és sem az ízéből, sem a vitamintartalmából nem veszít.

Mángoldos omlett reggelire

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 csipet só
  • 6 db mángold
  • reszelt sajt a tálaláshoz
  • Elkészítés:

  • Mossuk meg folyó víz alatt a mángoldot, vágjuk ki a szárát, majd aprítsuk fel a leveleit.
  • Reszeljük le a sajtot ízlés szerinti mennyiségben.
  • Olvasszuk meg a zsírt a serpenyőben, közben verjük fel a tojást. Keverjük bele a sót, a mángoldot, és öntsük a serpenyőbe.
  • Amint elkészült az omlett, tálaljuk melegen, reszelt sajttal.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.