Döbbenetes felvételek a Balatonon cirkáló vaddisznókról

Balatonszepezden a kertekben és az utcán is mászkálnak a vadállatok, nem kis riadalmat okozva.

Forrás: BORSONLINE.HU2020. 08. 10. 17:20
null
Pörböly, 2020. augusztus 6. Vaddisznó a gemenci erdõben, Pörböly közelében 2020. augusztus 6-án. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több Balaton-parti településen is problémát jelentenek a vaddisznók. Balatonszepezden naponta többször is jelentik az észlelésüket. A kertekben és az utcán is mászkálnak, nem kis riadalmat okozva.

4-5 konda lehet egy-egy nősténnyel és 7–8 kölykével – mondta a Borsnak Bíró Imre alpolgármester.

Az állatok nagy területen szóródnak szét, de már belterületen születtek, ezért ezt tekintik az otthonuknak.

– Hiába van közel az erdő, a településen kényelmesebben és több élelmet találnak. Nem is annyira az eldobált ételmaradékot keresik, sokkal inkább a gyümölcsöket, a kerti veteményest. Jól tápláltnak látszanak. Mivel máshol nem találnak ivóvizet, lejárnak a Balatonra, főleg a nádasokhoz, de mivel megszokták az emberek közelségét, néha besétálnak a strandra is. Nem volt még közvetlen baleset ezekből a látogatásokból, de előfordult már, hogy egy kutya utánuk iramodott, de a kicsinyeit féltő koca elzavarta – mesélte a lapnak Balatonszepezd alpolgármestere.

Ekkora állomány már képes lehet sokkal zavaróbb mértékben elszaporodni, és akár egy kan, akár egy koca is megvadulhat, ha nem lát menekülési utat, valamint a sertéspestis terjedésében is szerepet játszhatnak.

– Legutóbb egy hete, hétfőn hívott valaki, hogy az udvarán a disznók rágják az autóját borító ponyvát. A megoldás a befogásuk és áttelepítésük, vagy a ritkításuk lehet, de belterületi vadászat csak vészhelyzetben lehetséges. A rendőrség maximális biztonsági intézkedések mellett adhat ki engedélyt. A kilövésükhöz három dolognak kell teljesülni: a biztonság, egy erre jogosult vadász, és hogy a disznó várja meg a kiérkezését – mondta Bíró Imre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.