Ismét a bozóttüzek szezonját élik Ausztráliában

A hatóságoknak a klímaváltozással is harcolniuk kell, ha meg akarják akadályozni a tavalyihoz hasonló óriási katasztrófát.

Forrás: kisalfold.hu2020. 08. 25. 20:49
New Years Eve bushfires survivor
epa08449958 The burnt bushfire uniform of Lex Frew's at his property Yaminon in Bendalong on the South Coast of New South Wales, Australia, 26 May 2020 (issued 28 May 2020). Lex and June were badly burnt during the New Years Eve bushfires, rescued by their son-in-law, Rural Fire Service (RFS) Volunteer Bill Eger and an RFS crew from Bawley Point. Lex and June run a 16 hectare wildlife sanctuary for rehabilitation and release. Lex and June joined their local community at Manyana yesterday in an effort to save one of the only remaining unburnt area's in the region from developers Ozzy Homes. EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Fotó: DEAN LEWINS Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az idei tűzszezon már elkezdődött, az ausztrál hatóságok sürgős intézkedéseket javasolnak a szélsőséges erdő- és bozóttüzek hatásának korlátozására. Kiemelték, az ilyen esetek egyre gyakoribbá válhatnak a jövőben – írja a Győr-Moson-Sopron megyei hírportál.

A bozóttüzek márciusig kilenc hónapon át tomboltak. A legsúlyosabb Új-Dél-Walesben volt a helyzet, ahol 11 ezer tűzgóc pusztított több mint 5,5 millió hektáron.

Az Új-Dél-Wales-i kormány 436 oldalas jelentése szerint az államban több mint 2400 otthon pusztult el és 26 ember meghalt.

„A klímaváltozás az üvegházhatású gázkibocsátás fokozódásának következményeként nyilvánvalóan szerepet játszott azoknak a feltételeknek a kialakulásában, melyek a tüzekhez és a tüzek terjedését támogató körülményekhez vezettek” – áll a jelentésben.

Ilyen, a klímaváltozáshoz köthető feltételek az éveken át tartó szárazság, a heves szelek, viharok és az alacsony páratartalom.

A legutóbbi bozóttüzek Ausztrália élővilágát is pusztították
Fotó: MTI/EPA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.