Ötven évig eltarthat a venezuelai partok megtisztítása az olajtól

A területen puhatestűek is éltek, amelyek valószínűleg azonnal elpusztultak az olajszennyezéstől.

Forrás: MTI2020. 08. 21. 22:10
null
Colombo, 2018. szeptember 11. Kõolajjal szennyezett kavicsot lapátolnak zsákba a korábbi Srí Lanka-i fõvárostól, Colombótól 10 kilométerre, északra levõ Dikkowita halászfalu tengerpartján 2018. szeptember 11-én. Három nappal korábban megsérült egy tankerre kapcsolt vezeték, amelyen keresztül olajat szivattyúztak az Egyesült Arab Emírségekbõl érkezõ tartályhajóról a Muthurajawela kõolajfinomítóba. A partszakasz megtisztításában a haditengerészet, a parti õrség, a tengeri környezetvédelmi hatóság és több állami olajtársaság munkatársai vesznek részt. (MTI/EPA/M. A. Puspa Kumara) Fotó: M. A. Puspa Kumara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint több mint fél évszázadig tart majd egy szinte érintetlen és kényes ökoszisztémával rendelkező venezuelai tengeri partszakasz megtisztítása az olajszennyezéstől, amely augusztus elején érte a területet.

A dél-amerikai ország ellenzéki vezetésű parlamentje a múlt héten vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy honnan érte olajszennyezés Falcón szövetségi állam nyugati partjait, és ennek milyen következményei lesznek még.

Julia Álvarez biológus újságíróknak azt mondta, hogy szerinte a szennyezés még ötven évig vagy tovább negatív hatást fog gyakorolni az ökoszisztémára. A területen puhatestűek is éltek, amelyek valószínűleg azonnal elpusztultak az olajszennyezéstől, és ezzel a helyi halászok megélhetése is veszélybe került, miközben az egész ország súlyos gazdasági válságban van – tette hozzá.

Független szakértők és ellenzéki parlamenti képviselők szerint az olaj valószínűleg a szomszédos Carabobo államban található El Palito finomítóból származott, mert július végi műholdképek erre utalnak.

A venezuelai környezetvédelmi minisztérium azt közölte, hogy már sikerült semlegesíteni az olajszennyezést, és most folyik a terület megtisztítása. A szennyezés okáról azonban nem szólt.

Többtonnányi olaj ömlik az óceánba a megfeneklett teherhajóból

A panamai zászló alatt hajózó japán teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.