Rövidesen láthatjuk az év egyik leggyönyörűbb csillaghullását

Érdemes lesz fejünket az ég felé szegezni, nehogy lemaradjunk a szemet gyönyörködtető látványról.

Forrás: Bors2020. 08. 07. 16:45
null
Villanueva de la Pena, 2017. november 16. Hosszú expozíciós idõvel készített kép a Leonidák meteorraj egyik hullócsillagáról, amely átlós csíkként jelenik meg egy fa törzsénél (lent, jobbra) az észak-spanyolországi Villanueva de la Pena településrõl fényképezve 2017. november 16-ra virradóra. A rövid, koncentrikus vonalak csillagok és bolygók. A Leonidákat a Temple-Tuttle-üstökös hullajtja el, amikor 33 évenként a Nap közelébe ér, és elillan a gáz- és poranyaga, az abból származó apró szilárd részecskék pedig nagyon lassan szétszóródó törmelékfelhõt alkotnak, amelyen a Föld a Nap körüli pályáján minden novemberben áthalad. A meteorraj onnan kapta a nevét, hogy az oroszlán csillagkép, a Leo irányából látszik érkezni. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos) Fotó: Pedro Puente Hoyos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden év augusztusában megfigyelhető az éjszakai égbolton az egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraj, a Perseidák.

Az augusztusi csillaghullás időszaka azért ilyen közkedvelt, mert sokkal sűrűbben lehet hullócsillagot észlelni, ráadásul nyáron szívesebben múlatja az ember az időt a szabadban.

A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.

A Perseidák meteorraj a Mars bolygó (b) és a Tejút (j) közelében Szkopje felett. Fotó: (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A csodálatos égi tüneményeket idén augusztus 11-én és 12-én lehet megcsodálni, amikor lehetőség szerint érdemes elvonulni a város fényeitől.

A megfigyelésre jobb, ha telefont sem visz magával, hiszen annak képernyője elvakíthatja, ami csökkenti az észlelés esélyeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.