MIÉRT FONTOS A VAS A SZERVEZETNEK?
A vas a szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges, ún. esszenciális elem, melyet szervezetünk csak minimális mennyiségben képes előállítani. A vas a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin alkotórésze. A hemoglobin szállítja az oxigént a tüdőből a szövetekbe, szervekbe. A vas része egy másik oxigént szállító fehérjének, a mioglobinnak is, amely az izomzat és kötőszövet egészséges működéséhez szükséges. A vas tehát központi szerepet tölt be több élettani folyamatban, az oxigén szállításán és raktározásán kívül szükséges a testi növekedéshez, az idegrendszer fejlődéséhez, a sejtek növekedéséhez és osztódásához, enzimek megfelelő működéséhez és hormonok szintéziséhez. De miért alakul ki vashiány?

A VASHIÁNY OKAI
A vas megtalálható többek között a belsőségekben, a húsfélékben, a szardíniában, a gombában, a magvakban, a tojássárgájában, a kakaóbabban.
Vashiány alapvetően akkor léphet fel, ha nem pótoljuk megfelelően a napi vasszükségletet. Ez több okból is megtörténhet:
Kevés a vasbevitel a táplálékkal: Vegán és vegetáriánus diéta, fogyókúra; vagy elégtelen táplálkozás, étkezési zavarok; vagy betegségekhez társuló anorexia.
Fokozott a szervezet vasvesztése: Bármilyen eredetű vérzéskor (például aranyér betegség, gyakori orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések), művesekezelés esetén, véradás után, műtétek vagy szülés kapcsán, erős vagy elhúzódó menstruációs vérzés miatt.
Megnő a szervezet vasigénye: Erőteljes növekedéssel jellemzett életszakaszokban, különösen gyermek- és serdülőkorban, a terhesség és szoptatás ideje alatt, vagy intenzív, tartós sportoláskor.
A bevitt vas nem szívódik fel megfelelően: Felszívódási zavarokban, például cöliákiában, azaz gluténérzékenységben, vagy krónikus gyulladásos betegségekben, onkológiai betegségekben, különböző fertőzéses megbetegedések során, bizonyos étel- és italösszetevők, vagy gyógyszerek hatására. Ezekben az esetekben hiába viszünk be megfelelő mennyiségben vasat, az nem tud a bélrendszerből felszívódni.