Súlyos betegségek is kialakulhatnak a vashiány miatt
Miért van szükségünk a vasra? Milyen tüneteket okozhat a vashiány, és milyen betegségeket idézhet elő?

MIÉRT FONTOS A VAS A SZERVEZETNEK?
A vas a szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges, ún. esszenciális elem, melyet szervezetünk csak minimális mennyiségben képes előállítani. A vas a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin alkotórésze. A hemoglobin szállítja az oxigént a tüdőből a szövetekbe, szervekbe. A vas része egy másik oxigént szállító fehérjének, a mioglobinnak is, amely az izomzat és kötőszövet egészséges működéséhez szükséges. A vas tehát központi szerepet tölt be több élettani folyamatban, az oxigén szállításán és raktározásán kívül szükséges a testi növekedéshez, az idegrendszer fejlődéséhez, a sejtek növekedéséhez és osztódásához, enzimek megfelelő működéséhez és hormonok szintéziséhez. De miért alakul ki vashiány?

A VASHIÁNY OKAI
A vas megtalálható többek között a belsőségekben, a húsfélékben, a szardíniában, a gombában, a magvakban, a tojássárgájában, a kakaóbabban.
Vashiány alapvetően akkor léphet fel, ha nem pótoljuk megfelelően a napi vasszükségletet. Ez több okból is megtörténhet:
Kevés a vasbevitel a táplálékkal: Vegán és vegetáriánus diéta, fogyókúra; vagy elégtelen táplálkozás, étkezési zavarok; vagy betegségekhez társuló anorexia.
Fokozott a szervezet vasvesztése: Bármilyen eredetű vérzéskor (például aranyér betegség, gyakori orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések), művesekezelés esetén, véradás után, műtétek vagy szülés kapcsán, erős vagy elhúzódó menstruációs vérzés miatt.
Megnő a szervezet vasigénye: Erőteljes növekedéssel jellemzett életszakaszokban, különösen gyermek- és serdülőkorban, a terhesség és szoptatás ideje alatt, vagy intenzív, tartós sportoláskor.
A bevitt vas nem szívódik fel megfelelően: Felszívódási zavarokban, például cöliákiában, azaz gluténérzékenységben, vagy krónikus gyulladásos betegségekben, onkológiai betegségekben, különböző fertőzéses megbetegedések során, bizonyos étel- és italösszetevők, vagy gyógyszerek hatására. Ezekben az esetekben hiába viszünk be megfelelő mennyiségben vasat, az nem tud a bélrendszerből felszívódni.
KIKET VESZÉLYEZTET A VASHIÁNY?
Az előbb felsorolt okokat megismerve könnyen kikövetkeztethető, hogy kiknél és milyen esetekben számolhatunk a vasszint csökkenése miatt kialakuló vashiánnyal.
– A vegánok és vegetáriánusok nehezebben hasznosuló vasat tudnak bevinni a szervezetükbe.
– Egyoldalú táplálkozás is okozhat vashiányt.
– Elhízott, túlsúlyos embereknél is jellemző.
– Az intenzíven sportolók is több vasat igényelnek.
– Bizonyos betegségekben, anyagcsere- és felszívódási-zavarokban, fizikai-kémiai ártalmak, fertőzések vagy egyes gyógyszerek hatására kevésbé tud hasznosulni a vas.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a málna sokak által nem ismert titka
A nyár szupergyümölcse a málna – ezért érdemes mindennap fogyasztani.

Hatalmas titokra derült fény: van három ital, ami jobban hidratál a víznél
Egész nap vizet iszik, mégis azt érzi, hogy szomjas? Lehet, hogy ideje újragondolni a folyadékfogyasztási szokásait.

Így tud jól aludni kánikulában, mutatjuk az egyiptomi trükköt!
Melegben hamarabb elfáradunk, könnyebben kiszáradunk és gyakoribbak az alvászavarok is.

Végre kiderült a hosszú élet titka
A 101 éves táplálkozási szakértő elárulta.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a málna sokak által nem ismert titka
A nyár szupergyümölcse a málna – ezért érdemes mindennap fogyasztani.

Hatalmas titokra derült fény: van három ital, ami jobban hidratál a víznél
Egész nap vizet iszik, mégis azt érzi, hogy szomjas? Lehet, hogy ideje újragondolni a folyadékfogyasztási szokásait.

Így tud jól aludni kánikulában, mutatjuk az egyiptomi trükköt!
Melegben hamarabb elfáradunk, könnyebben kiszáradunk és gyakoribbak az alvászavarok is.

Végre kiderült a hosszú élet titka
A 101 éves táplálkozási szakértő elárulta.