Szellemtanyává lett egykori pártüdülők Balatonaligán

Valaha Kádár, Aczél és Biszku nyaraltak itt, most romosan, harminc éve használatlanul állnak az egykori balatonaligai pártüdülők.

Forrás: MANDINER.HU2020. 08. 26. 18:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A századfordulótól népszerű fürdőtelep működött Balatonaligán, a ma Club Aliga néven ismert üdülőközpont 1902 után magánkézben lévő üdülőtelepként üzemelt. A területet 1948-ban a kommunista pártvezetés sajátította ki magának. A két részre bontott telep I. számú részén a pártalkalmazottak üdülhettek egy viszonylag nyitott, hozzáférhető részen, Aliga II.-n pedig a párt csúcsvezetői nyaraltak, kerítéssel elzárt, az állambiztonságiak által szigorúan őrzött területen.

Balatonaligáért már Rákosi is rajongott, de igazi reneszánszát az üdülőtelep Kádár alatt élte. Rendszeresen töltötte itt nyarait Aczél György és Biszku Béla is a lányaival, de az MSZMP előszeretettel fogadta itt a magas rangú külföldi vendégeit, köztük Hruscsovot, Brezsnyevet, Gagarint, Honeckert vagy Fidel Castrót.

Az üdülőtelep 1991-től 2006-ig állami tulajdonban volt, majd a második Gyurcsány-kormány privatizálta 2006-ban, így külföldi befektetőkhöz került. Ezen időszak alatt a területen semmilyen fejlesztés nem történt. 2019-ben került a Club Aliga az Appeninn Nyrt. és befektetőtársa tulajdonába. Az egykori pártüdülők épületei zömében idén tavaszig érintetlenül pusztultak, 2020 elején azonban megkezdődött a területrendezés: több életveszélyes épületet elbontottak, köztük az Aczél-villát.

Az Aliga jövőjét meghatározó, tervezett fejlesztések megindulása előtt a mandiner.hu munkatársai is kimentek a helyszínre, hogy megmutathassák egy letűnt kor pusztuló lenyomatát: az egykor hatalmi szimbólumként számon tartott, ma az idővel és a természettel kétségbeesett küzdelmet vívó, elhagyatott, omladozó szocialista villák magányát.

Az uszoda

Még Aliga I. területén, de a pártüdülőkhöz hasonlóan elhagyatva áll az egykori uszoda épülete. Az épület a kétezres évek elejéig használatban volt, azóta a természet erői ostromolják. Valószínűleg rá is bontás vár.

A Kádár-villa

Aliga II. területére belépve az első nyaraló Kádár János IV-es számmal ellátott villája. A modernista villa nyolcvan négyzetméter alapterülettel rendelkezik, a párt építette és ajándékozta első titkárának a hetvenes években. A villában volt légkondicionáló és színes televízió is. Összességében azonban egyszerű benyomást keltett. Kádárnak állítólag még így sem tetszett, felesleges fényűzésnek tartotta.

A villa most romos állapotban áll, betört üvegekkel, széthordott berendezéssel. Kádár nyaralóját azonban nem bontották el, a Castro-villa mellett ez is védettséget élvez. Minden valószínűséggel felújítás vár rá, hogy később milyen funkciót tölt majd be, az még kérdéses.

Az étterem és a mozi

Az üdülőtelep egyik központi épülete volt az étterem, hatalmas konyhával és étkezővel, tetőterasszal. A pártvezetők ide járhattak enni-inni és kikapcsolódni.

Bár a fenti épületek egyelőre meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak, új jövőképet kap az üdülőtelep. A Club Aliga közlése szerint az elmúlt hónapokban a telep számos részterülete látványos fejlődésen ment keresztül. Az itt zajló beruházást augusztusban nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősítették.

Megújult a strand, megtörtént a zöld területek rendezése, és elbontják a balesetveszélyes állapotban lévő, használaton kívüli épületeket. A strand üzemeltetőjeként a PRO-MOT Hungária Kft. új mobil szanitereket helyezett el, játszóteret építettek, rendezték a strand területét, megújult a gasztronómiai kínálat is. A strand belépődíjas, ugyanakkor az ígéretek szerint a helyiek és az üdülőtulajdonosok számára a használata továbbra is díjmentes marad.

Az elkövetkezendő két-három évben pedig további beruházásokat terveznek: új négycsillagos hotel épül majd az üdülő területén több mint 160 szobával, egész éves nyitvatartással. Ennek építése 2023-ig zárul le. Megújul az üdülőterülethez tartozó kikötő is. Ez a projekt szintén 2023-ig fejeződik majd be. A fejlesztés részeként a jelenlegi 168 férőhelyes kikötőt az üzemeltető 213 férőhelyesre bővíti, épül egy kikötőépület, és egy parti éttermet is nyitnak majd – olvasható a mandiner.hu cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.