Ezek az eszközök segíthetik a diákokat a tanulásban

Az egész életre kihat, hogy ki milyen eredménnyel végez, ezért felértékelődnek a hasznos eszközök is.

Forrás: origo.hu2020. 09. 02. 20:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán még sohasem volt ekkora jelentősége annak, hogy mit és milyen hatékonysággal tanul meg egy gyerek az iskolában, illetve az iskolai időszak alatt. És az is igaz, hogy sohasem állt a diákok rendelkezésére ennyi segédeszköz, hogy minél rövidebb idő alatt minél komolyabb tudásanyaghoz jussanak.

A lehetőségekkel pedig élni kell, mert szó szerint az egész életre kihatással lehet, hogy ki milyen eredménnyel végez, hol tanulhat tovább vagy hol kaphat állást.

Íme azok az eszközök, amelyek hatékonyan segíthetik a tanulást.

Fotó: Pexels

Notebook

Egyértelműen a saját számítógép az, ami a leghasznosabb lehet egy diáknak. Hihetetlen mértékben kitágítja a határokat és az elérhető ismeretanyagok körét. Rengeteg az ingyenesen is elérhető tananyag, feladatlap és oktatási alkalmazás, amelyek nagy segítséget nyújthatnak.

A tanuláshoz egyébként megteszik az olcsóbb masinák is, amelyeken gond nélkül lehet internetezni, levelezni, szöveget szerkeszteni, prezentációt összeállítani.

Egy (átlagos) diáknak ennél többre nincs feltétlenül szüksége, tehát nem kell a gépbe dedikált videokártya például (ami a játékoknál nagyon hasznos lehet). A dizájn is lényegtelen, az a fontos, hogy legyen benne legalább 4 GB RAM és egy közepesen új processzor, hogy akár évekig használható maradjon.

Fotó: Pexels

Az sem fontos, hogy milyen a képernyője, egy ilyen masinánál nem az számít, hogy milyen a képminőség, mennyire pontos a színmegjelenítés, mennyire alacsony az input lag vagy milyen a mozgásmegjelenítés. Nem grafikai munkákhoz, játékra vagy filmnézésre kell a gép ugyanis, még akkor sem, ha ezzel a gyerek nem ért egyet.

Az asztali helyett mindenképpen a hordozható gépeket javasoljuk. Azt magával viheti órára, szakkörre, később a kollégiumba vagy akár a nyaralásra is.

A gyerekeknél kiemelten fontos a hordozhatóság is, ezért a 14 inches kijelzővel ellátott méretkategóriát javasoljuk.

Fotó: Pexels

E-könyv-olvasók

Az elektronikus könyvolvasók (e-könyv- vagy e-book-olvasónak is hívják) igen komoly segítséget jelenthetnek a tanulás során. Ezek a kompakt, könnyen hordozható szerkezetek szó szerint többezernyi digitális állomány, könyv, feladatlap, tanulmány stb. eltárolására képesek úgy, hogy alig foglalnak helyet.

A jobbakban van beépített fordítóprogram is, ami jelentősen megkönnyíti a nyelvtanulást vagy idegen nyelvű szövegek olvasását. Az e-könyv-olvasók üzemideje óriási, hiszen speciális kijelzőt használnak, amely alig fogyaszt energiát, és a szemet is kevésbé fárasztják, mint például az LCD-képernyők.

Természetesen képesek kezelni az ékezetes betűket, a kezelésük pedig jellemzően igen egyszerű, hamar elsajátítható.

Fotó: Pexels

Mikrofonos fejhallgató

A tanuláshoz szükséges a külvilág zavaró zajainak kizárása. Erre sok lakásban, és pláne az iskolában, esetleg a könyvtárban nincs meg a lehetőség. Ilyenkor jöhet nagyon jól a fejhallgató, melynek segítségével közelebb juthat a diák az ideális körülmények megteremtéséhez. Ráadásul házi feladat elkészítése, feladatok megoldása vagy esszéírás közben sokaknál a zenehallgatás kifejezetten sokat segíthet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a különféle audiotartalmak milyen hasznosak lehetnek a tanulásnál.

A fejre helyezhető (tehát nem fülbe dugható) megoldások hosszú távon kényelmesebb és egészségesebbek, így inkább ezek az ajánlottak. Egyébként olyan eszköz beszerzését javasoljuk, amelynek beépített mikrofonja is van. Ez ugyanis a távoktatás során kifejezetten hasznos lehet, hiszen úgy tud a diák kommunikálni a tanáraival vagy a társaival, hogy nem hallatszódik be a zavaró háttérzaj.

Diákoknak teljesen felesleges felső kategóriás, drága terméket venni. A dizájn is lényegtelen, az meg főleg, hogy legyen a fejhallgatón érintésérzékeny panel vagy LED-világítás, és a Bluetooth-támogatás sem létfontosságú.

Fotó: Pexels

Webkamera

A webkamera kicsit kilóg a sorból, mert ez főleg a távoktatás alatt volt fontos. Pláne akkor, ha valaki asztali gépet használ vagy a laptopjáról hiányzik ez a kiegészítő. De még akkor is kifejezetten jól jöhet egy külön webkamera, ha a notebooknak van integrált egysége, hiszen annak képminősége jellemzően lényegesen rosszabb.

Akkor pedig nem sokat ér a dolog, ha a többiek a felhasználóból csak egy pixeles pacát, elmosódott körvonalakat, vagy beégett fehér foltokat látnak. Egy szó, mint száz, egy jó külső webkamera sosem árthat, ráadásul azután is használható marad, ha valaki lecseréli a gépét.

A felbontás lehet HD (1280 x 720 képpont), de ha valaki megteheti, inkább válassza a Full HD-t (1920 x 1080 képpont), mert ez már akár egy 4K televízión is elfogadhatóan néz ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.