időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Leállása alatt heti négyszer online közvetít műsort az Opera

Forrás: MW
2020.09.21. 11:43
Leállása alatt heti négyszer online közvetít műsort az Opera

A Covid–19-betegség növekvő esetszámai miatt az Operában felfüggesztett próbafolyamatok hívták életre a Maszkabál program névre keresztelt, fertőzésveszély nélkül lebonyolítható „operai mentőcsomagot”, amelynek célja, hogy a művészek egészségének fokozott biztosítása mellett se hagyja az intézmény a közönségét operaélmény nélkül.

Sümegi Eszter koncertjével 2020. szeptember 20-án, vasárnap este indult útjára a Magyar Állami Operaház új online sorozata, amely alternatív megoldásokkal igyekszik pótolni az intézmény elmaradó programjait az elkövetkező öt hétben. Áriaestek, operakeresztmetszetek és kamarakoncertek – ez a Maszkabál program.

A kezdeményezés részeként az Opera szeptemberben az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terméből, októbertől pedig a Hevesi Sándor háziszínpadról közvetít Facebook-oldalán heti négy alkalommal ingyenes áriaesteket, operakivonatokat és kamaraprodukciókat. A streamet az ORIGO is átveszi – írja a szoljon.hu.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A három elemből álló sorozat első pillére a címadó Maszkabál, ahol az Opera egy-egy Kossuth-díjas vagy kamaraénekese ad exkluzív áriaestet. A szombaton és vasárnap 20 órától látható program első fellépője szeptember 20-án este Sümegi Eszter szoprán. A művészek által összeállított, csaknem 60 perces műsorban a főszereplőhöz minden alkalommal további két énekes is csatlakozott. Egyikük kamaraénekes – az első estén László Boldizsár tenor – másikuk tehetséges pályakezdő, akinek kilétére – maszkabál lévén – az előadáson derült fény. Az Opera korrepetitorai – az első esten Szennai Kálmán – által zongorán kísért közvetítések műsorvezetője Ókovács Szilveszter főigazgató.

OperaSzerda! címmel

az Opera öt héten át minden szerdán 20 órától bemutatja egy, a leállás ideje alatt elmaradt operaprodukciójának keresztmetszetét.

Zongorán ugyancsak az intézmény korrepetitorai kísérnek, a mű legfontosabb részleteit pedig a produkciók főszereplői éneklik; az Opera így kíván fellépési lehetőséget biztosítani a munkájuktól egyik napról a másikra eleső énekeseinek. A színpadi előadás fotóival színezett egyórás esteken Mona Dániel zenetörténész átvezetései kötik össze az elhangzó részleteket. A sorozat szeptember 23-án Puccini Edgar című operájával veszi kezdetét, Hector Lopez Mendoza (Edgar), Balga Gabriella (Tigrana), Fodor Beatrix (Fidelia), Haja Zsolt (Frank) és Kovács István (Gualtiero) előadásában. A keresztmetszetet Harangi Mária állítja színpadra, zongorán kísér Szennai Kálmán.

Az Opera többi művészeti tára a Tercett-Trió-Trois című, péntek esténként 20 órától jelentkező kamaraprodukciókban képviselteti magát, ahol énekkari művészek zongorával kísért előadásai (művészeti vezető: Csiki Gábor karigazgató), zenekari művészek kamarakoncertjei (művészeti vezető: Kocsár Balázs főzeneigazgató), illetve balettművészek szólói és pas de deux-i (művészeti vezető: Solymosi Tamás balettigazgató) kapják a főszerepet. Az ugyancsak öthetesre tervezett sorozat házigazdája az Opera Café műsorvezetőjeként is ismert Gyüdi Melitta lesz.

A heti négy közvetítéshez az első héten egy ötödik is csatlakozik: az eredeti műsornak megfelelően az Opera szeptember 22-én, 20 órától ugyancsak élőben sugározza François-Adrien Boieldieu Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operájának keresztmetszetét, amiben Boncsér Gergely (Benyovszky), Kriszta Kinga (Afanázia) és Megyesi Schwartz Lúcia (Stefanov) lép a közönség elé. Közreműködik Mona Dániel zenetörténész, zongorán kísér Bartal László.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.