Magyar egyetemek kerültek be a világ legjobbjainak listájára

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education.

Forrás: origo.hu2020. 09. 02. 22:59
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is felkerült az eredményei alapján.

A Times Higher Education rangsorában szerepel az 401–500. hely között a Semmelweis Egyetem, míg a 601–-800. hely közé rangsorolták az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet. Ez a PTE esetében tavalyhoz képest egykategóriányi előrelépést jelent – tájékoztatta az egyetem az Origót szerdán.

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

Fotó: Pexels

Ez az eredmény tehát egy igen komplex mérőszám, amelynek alakulásában minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is.

– A Pécsi Tudományegyetem fontos stratégiai célkitűzése, hogy a nemzetközi rangsorokban is előre lépjünk – hangsúlyozta Miseta Attila rektor az eredmény alapján. – Ebben a járványügyi helyzetben ennek talán még nagyobb jelentősége van, mivel még élesebb a verseny a külföldi hallgatókért. Hozzátette: arra is komoly hangsúlyt fektetnek, hogy a magas színvonalú oktatással párhuzamosan az infrastruktúra is fejlődjön; ennek már kézzelfogható eredménye a Modern városok program több elkészült vagy hamarosan elkészülő beruházása.

A teljes rangsor ide kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.