Pirított tökmag házilag, ami sokkal finomabb, mint a bolti

A pirított tökmag nemcsak kiváló nasi, de díszítőeleme, alapanyaga és összetevője is egyéb ételeknek.

Forrás: origo.hu2020. 09. 07. 21:28
Kunmadaras, 2011. szeptember 19. Száradó tökmag nedvességtartalmát ellenõrzi egy dolgozó a Kakat Trade Kft. telepén, Kunhegyesen. Idén jó termést: hektáronként átlagosan 4-5 mázsa magot hozott a növény a Nagykunságnak ezen a vidékén. A speciális eszközöket igénylõ betakarítást, mosást és szárítást követõen az itt elõállított tökmagot nagyrészt Ausztriába és Németországba exportálják, ahol étolajat, étrend kiegészítõket és gyógyszert is készítenek belõle. MTI Fotó: Bugány János Fotó: Bugány János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ősz beköszöntével izgatottan várjuk az első sütőtököket. Eddig inkább a húsa, mint a magja miatt kedveltük, pedig a házi pirított tökmag hazavágja a boltit.

A pirított házi tökmagot nemcsak magában fogyaszthatjuk, lehet krémlevesek díszítője, saláták alapanyaga, péksütemények és kenyerek összetevője, feltét a házi pogácsán, de akár turmixok összetevője is.

Telítetlen zsírokban gazdag, magnézium, kálium, szelén, cink, réz, illetve B-, D- és E-vitamin is van benne. Pirításra fel!

Fűszeres tökmag

Hozzávalók:

  • 1 sütőtökből kikapart tökmag
  • só ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint
  • olaj
  • Fotó: MTI/Mészáros János

    Elkészítés:

  • A szokott módon vágjuk ketté a sütőtököt, és kanalazzuk ki a magját.
  • Ezúttal ne dobjuk el, tegyük egy tálba és mossuk le róla a ráragadt húsdarabokat.
  • Terítsük ki egy tepsire és hagyjuk megszáradni. Papírtörlővel rásegíthetünk.
  • Melegítsünk fel egy serpenyőt, kezdjük el megpirítani a tökmagot folyamatosan rázogatva, kevergetve.
  • Akkor lesz jó, amikor a magok pattogni és púposodni kezdenek.
  • Locsoljuk meg egy kis olajjal, pirítsuk tovább.
  • Szórjuk meg sóval, csiliporral, fokhagymaporral vagy ízlés szerint bármilyen fűszerrel.
  • Rázzuk újra össze a magokat, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  • Kész is!
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.