időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Bosszúhadjáratba kezdett a Soros-hálózat a guruló dollárok feltárása miatt

Pirított tökmag házilag, ami sokkal finomabb, mint a bolti

Forrás: origo.hu
2020.09.07. 21:28
Pirított tökmag házilag, ami sokkal finomabb, mint a bolti

Az ősz beköszöntével izgatottan várjuk az első sütőtököket. Eddig inkább a húsa, mint a magja miatt kedveltük, pedig a házi pirított tökmag hazavágja a boltit.

A pirított házi tökmagot nemcsak magában fogyaszthatjuk, lehet krémlevesek díszítője, saláták alapanyaga, péksütemények és kenyerek összetevője, feltét a házi pogácsán, de akár turmixok összetevője is.

Telítetlen zsírokban gazdag, magnézium, kálium, szelén, cink, réz, illetve B-, D- és E-vitamin is van benne. Pirításra fel!

Fűszeres tökmag

Hozzávalók:

  • 1 sütőtökből kikapart tökmag
  • só ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint
  • olaj
  • Fotó: MTI/Mészáros János

    Elkészítés:

  • A szokott módon vágjuk ketté a sütőtököt, és kanalazzuk ki a magját.
  • Ezúttal ne dobjuk el, tegyük egy tálba és mossuk le róla a ráragadt húsdarabokat.
  • Terítsük ki egy tepsire és hagyjuk megszáradni. Papírtörlővel rásegíthetünk.
  • Melegítsünk fel egy serpenyőt, kezdjük el megpirítani a tökmagot folyamatosan rázogatva, kevergetve.
  • Akkor lesz jó, amikor a magok pattogni és púposodni kezdenek.
  • Locsoljuk meg egy kis olajjal, pirítsuk tovább.
  • Szórjuk meg sóval, csiliporral, fokhagymaporral vagy ízlés szerint bármilyen fűszerrel.
  • Rázzuk újra össze a magokat, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  • Kész is!
  • Hírlevél feliratkozás
    Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.