időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Szezonja van a körtének, mutatjuk, miért együnk belőle sokat

Forrás: origo.hu
2020.09.07. 20:18
Szezonja van a körtének, mutatjuk, miért együnk belőle sokat

A körte egy édes, harang alakú gyümölcs, amelyet az ókortól kezdve fogyasztanak.

Lehet kissé ropogós, lehet lágy, mindenhogy istenien finom. És nemcsak ezért imádjuk, hanem a számos egészségügyi előnye miatt is.

Fotó: Pexels

Tele van tápanyaggal

A körte számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a réz, a kálium, a folát, a niacin, a C- és a K-vitamin.

A folát és a niacin fontos szerepet játszik a sejtek működésében és energiatermelésében.

A réz támogatja az immunrendszer működését, a koleszterin az anyagcserét és az idegműködést, a kálium pedig elősegíti az izom-összehúzódást és a szívműködést.

Sőt, ezek a gyümölcsök kiváló forrásai a polifenol antioxidánsoknak, amelyek védenek az oxidatív káros hatásaitól. Hámozatlanul fogyasszuk, mivel a héj akár hatszor több polifenollal büszkélkedhet, mint húsa.

Fotó: Pexels

Roskadozik a rosttól

A körte kiváló oldható és oldhatatlan rostforrás, amely nélkülözhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez.

Egy közepes méretű körte (178 gramm) hat gramm rostot tartalmaz, ez a napi rostigényünk 22 százaléka.

A körte luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek szükségesek a látás élességének megőrzéséhez, különösen az életkor előrehaladtával.

A körte a flavonoid antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, és csökkenthetik a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát.

Fotó: Pexels

A diétába is jól illik

Procyanidin antioxidánsai csökkenthetik a szívszövet merevségét, a rossz koleszterinszintet, és növelhetik a jó koleszterinszintet.

A körte kevés kalóriát tartalmaz, magas a víztartalma és tele van rostokkal. Ezért diétabarát gyümölcs.

A körtét könnyű hozzáadni az étrendhez. Egy marék dióval fogyasztva kiváló délutáni snack, de a zabkásának, a salátának és a turmixoknak is hálás alapanyaga.

Különösen jól illik a csirke- és a sertéshúshoz, illetve a gouda és a brie sajtokhoz. Jól párosítható szerecsendióval és fahéjjal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.