A körte egy édes, harang alakú gyümölcs, amelyet az ókortól kezdve fogyasztanak.
Lehet kissé ropogós, lehet lágy, mindenhogy istenien finom. És nemcsak ezért imádjuk, hanem a számos egészségügyi előnye miatt is.

Tele van tápanyaggal
A körte számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a réz, a kálium, a folát, a niacin, a C- és a K-vitamin.
A folát és a niacin fontos szerepet játszik a sejtek működésében és energiatermelésében.
A réz támogatja az immunrendszer működését, a koleszterin az anyagcserét és az idegműködést, a kálium pedig elősegíti az izom-összehúzódást és a szívműködést.
Sőt, ezek a gyümölcsök kiváló forrásai a polifenol antioxidánsoknak, amelyek védenek az oxidatív káros hatásaitól. Hámozatlanul fogyasszuk, mivel a héj akár hatszor több polifenollal büszkélkedhet, mint húsa.

Roskadozik a rosttól
A körte kiváló oldható és oldhatatlan rostforrás, amely nélkülözhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez.
Egy közepes méretű körte (178 gramm) hat gramm rostot tartalmaz, ez a napi rostigényünk 22 százaléka.
A körte luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek szükségesek a látás élességének megőrzéséhez, különösen az életkor előrehaladtával.
A körte a flavonoid antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, és csökkenthetik a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát.

A diétába is jól illik
Procyanidin antioxidánsai csökkenthetik a szívszövet merevségét, a rossz koleszterinszintet, és növelhetik a jó koleszterinszintet.
A körte kevés kalóriát tartalmaz, magas a víztartalma és tele van rostokkal. Ezért diétabarát gyümölcs.
A körtét könnyű hozzáadni az étrendhez. Egy marék dióval fogyasztva kiváló délutáni snack, de a zabkásának, a salátának és a turmixoknak is hálás alapanyaga.
Különösen jól illik a csirke- és a sertéshúshoz, illetve a gouda és a brie sajtokhoz. Jól párosítható szerecsendióval és fahéjjal.