A CIA írta volna a Scorpions legnagyobb slágerét? + videó

„Olyan időkben élünk, amikor az ilyen összeesküvés-elméletek teljesen elharapóznak.”

Forrás: MTI2020. 10. 01. 19:44
Meine, Klaus; Schenker, Rudolf
Klaus Meine énekes (j) és Rudolf Schenker gitáros a német Scorpions együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 18-án Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scorpions német rockzenekar énekese, Klaus Meine visszautasította azt a pletykát, amely szerint Wind of Change című slágerüket tulajdonképpen a CIA írta.

Az év elején Patrick Radden Keefe amerikai újságíró szembesítette a zenészt azzal a váddal, hogy a világsikerű dalt az Egyesült Államok szövetségi hírszerző szervezete írta azzal a céllal, hogy a nyugati életstílust népszerűsítse a keleti blokkban. Radden Keefe kutatásaiból podcastot állított össze, mellyel nagy népszerűségre tett szert.

Először jót nevettem rajta. Nem vettem komolyan, de olyan időkben élünk, amikor az ilyen összeesküvés-elméletek teljesen elharapóznak – mondta Meine.

Klaus Meine énekes (j) és Rudolf Schenker gitáros a német Scorpions együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 18-án
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ráadásul szerintem ez sokkal inkább a KGB-hez illő téma, mert a dal olyan, mint egy moszkvai városnéző kalauz – tette hozzá a zenész, akit elmondása szerint a sláger megírásában a Scorpions 1989-es moszkvai fellépése inspirált. Negyedmillió ember előtt adtak koncertet a Zenei Békefesztiválon, amely olyan volt „mint egy orosz Woodstock a keleti blokkból érkezett rajongókkal.”

A dal, amelyet 1989 szeptemberében Hannover melletti kis házi stúdiójában játszott fel Klaus Meine, először a Crazy World című albumon jelent meg 1990 novemberében. A német újraegyesítés 30 éves jubileumára a zenekar október 3-án Wind of Change: The Iconic Song címmel jelenteti meg díszdobozos kiadásban.

Az évfordulót a zenekar tagjai állításuk szerint csaknem elfelejtették, mivel a koronavírus-járvány kezdete óta új albumukon dolgoznak Hannoverben. Greg Fidelman sztárproducer Los Angelesből, Pawel Maciwoda basszusgitáros a lengyelországi Krakkóból, Mikkey Dee dobos pedig Göteborgból kapcsolódik be a munkába az interneten keresztül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.