Apró madár döntötte meg a folyamatos repülés világrekordját

Az adatok arról is tanúskodnak, hogy az állat mintegy 55 kilométeres óránkénti átlagsebességgel repült.

Forrás: origo.hu2020. 10. 14. 19:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek az apró madárnak pontosan olyan a testalkata, mint egy sugárhajtású vadászgépnek. Talán ennek is köszönheti, hogy könnyedén elrepül Alaszkától Új-Zélandig, megállás nélkül megtéve 12 ezer kilométert. Ezzel a kis goda új világrekordot állított fel.

A feljegyzések szerint a faj egyik egyede szeptember 16-án indult útnak Alaszka délnyugati részéről, majd 11 nappal később már meg is érkezett az Auckland közelében fekvő öbölbe.

Az adatok arról is tanúskodnak, hogy az állat mintegy 55 kilométeres óránkénti átlagsebességgel repült.

Fotó: Pexels

A tudósok a hím madarat a lábára felhelyezett színes gyűrűk alapján 4BBRW néven ismerik, és az egyike volt azok a példányoknak, amelyek együtt repültek el az alaszkai iszapos területről, ahol két hónapig kagylóval és férgekkel táplálkoztak.

Innen az Aleut-szigetek felé vették az irányt, majd a Csendes-óceán felé tartottak. A szakemberek szerint az útjuk az erős keleti szél miatt hosszabbá vált, amely Ausztrália felé terelte a csapatot.

Fotó: Pexels

A műhold 12 854 kilométeres „pont-pont„ repülést rögzített, ám a tudósok úgy vélik, hogy a kerekítési hibákat figyelembe véve a madár 12 200 kilométert tehetett meg. Az eddigi leghosszabb, madár által megtett, 11 680 kilométeres repülést még 2007-ben rögzítették.

Úgy tűnik, hogy ezek az apró madarak képesek valahogy beazonosítani, hogy aktuálisan merre repülnek a világban– mondta Dr. Jesse Conklin, a madarak repülési útvonalait tanulmányozó kutató a The Guardian online portálnak. – Nem igazán tudjuk megmagyarázni a dolgot, de talán van egy „fedélzeti térképük”.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatják el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.