időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Drakulics elvtárssal nyit a luxemburgi CinÉast filmfesztivál

Forrás: ORIGO.HU
2020.10.01. 17:14
Drakulics elvtárssal nyit a luxemburgi CinÉast filmfesztivál

Bodzsár Márk nagysikerű Drakulics elvtárs című filmje nyitja október 8-án a luxemburgi CinÉast filmfesztivált, mely idén a mindig meglepő újdonságokkal előrukkoló magyar filmnek szenteli CinéFocus elnevezésű programját – írja cikkében az Origó.

13. alkalommal rendezik meg október 8-25. között a luxemburgi CinÉast filmfesztivált, mely évről-évre felvonultatja a közép-európai kortárs mozi izgalmas, új alkotásait ezúttal 21 országból. Idén a fesztivál szervezői a reflektorfényt a „gazdag filmörökségéről híres és mindig meglepő újdonságokkal, kiváló és merész filmekkel előrukkoló” magyar filmgyártásra irányítják. A CinéFocus programban hat mozifilm és két rövidfilm lesz látható:

A luxemburgi közönség megnézheti Bodzsár Márk Drakulics elvtárs, Kocsis Ágnes Éden, Hartung Attila Fomo, Hajdu Szabolcs Békeidő és Orosz Dénes Seveled című közönségkedvenc alkotását, melyre a magyar mozikban több mint 130 ezer néző váltott jegyet.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A versenyprogramba kapott meghívást Felméri Cecília magyar-román koprodukcióban az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült Spirál című alkotása, melyben egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A Spirál november 19-én mutatkozik be a magyar mozikban.

Kölcsey Levente, a Locarnói filmfesztivál válogatásában debütált szünet és Szöllősi Anna Helfer című MOMÉ-n készült diplomafilmje is látható lesz a cinéfocus programban.

A Nemzeti Filmintézet és a Balassi Intézet Brüsszel támogatásával megvalósuló CinéFocus keretében fellép a Canarro autentikus gipsy jazz zenekar és a luxemburgi magyar alternatív rock banda, a Toldi Mike.

 

„Legjobb filmnek” is választották Brazíliában

Az összegzés szerint a versenyprogramban 49 film indult. A díjakról brazil filmesekből álló szakmai zsűri döntött. A járványhelyzetre való tekintettel idén online rendezték a fesztivál.

A legjobb film díját nyerte el a Drakulics elvtárs a brazíliai Porto Alegrében rendezett fesztiválon – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

Mint írják, Bodzsár Márk Drakulics elvtárs címmel készült „vámpír-retró-kém” vígjátékát a nemzetközi közönség India A-kategóriás filmfesztiválján Goában láthatta először tavaly novemberben, azóta a film számos fesztiválmeghívást kapott világszerte.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.