Eredeti Mozart kézirathoz jutott a salzburgi alapítvány

Nemzetközi Mozarteum Alapítvány 145 ezer euróért (39,9 millió forintért) szerezte meg a kétoldalas kéziratot.

Forrás: MTI2020. 10. 07. 14:20
null
Sheets of music, recently identified as a composition by Wolfgang Amadeus Mozart, are presented during a press conference held by the research department of the International Mozarteum Foundation in Salzburg, Austria, Friday, March 23, 2012. The previously unknown piano piece from Mozart was discovered in Tyrol in Austria. The Mozart Foundation in Salzburg says that the piece was found in a hand written music book from 1780. (AP Photo/ Kerstin Joensson) Fotó: AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egyik kéziratát sikerült megszereznie a Nemzetközi Mozarteum Alapítványnak. A kétoldalas kézirat, amelyet Mozart 1783-ban készített, Johann Michael Haydn (1737-1806) salzburgi zeneszerző D-dúr szimfóniája fináléjának kottája.

Az alapítvány az értékes dokumentumot 145 ezer euróért (39,9 millió forintért) szerezte meg a Sotheby's aukciósház egyik árverésén. Ulrich Leisinger, a Mozarteum Alapítvány tudományos vezetője számára különös jelentőséggel bír a kézirat, mivel „ez is nyilvánvalóvá teszi, hogy Mozart Bécsbe való költözése után sem szakította meg a kapcsolatot szülővárosával. Mindig is érdeklődött a salzburgi zenei események iránt, amelyek saját munkáját is motiválták és felfrissítették”.

A kéziratot feltehetőleg Mozart fia még életében apja egyik csodálójának ajándékozta
Fotó: Mozarteum

A kézirat legutóbbi tulajdonosa a londoni Royal College of Organists volt, amely 1914 óta őrizte a dokumentumot. Az alapítvány az értékes szerzeményt valószínűleg a 2011-es zeneszerzőnek alapított héten mutatja be először.

Mozart fiatalabb fia, Franz Xaver (1791-1844) az apja kézirataiból álló mintegy hatvan darabos gyűjteményét eredetileg is a Mozarteum Alapítvány 1841-ben alapított elődjére hagyta. Azt azonban, hogy a kézirat miért nem került már akkor az alapítvány tulajdonába, már nem lehet kinyomozni. Valószínűleg Mozart fia még életében apja egyik csodálójának ajándékozta.

Mozart nagy ellenfelének igaz története, Hollywood-mentesen

Kétszázhetven éve, 1750. augusztus 18-án született Antonio Salieri olasz zeneszerző, Mozart „örök riválisa”, és a megalapozatlan legenda szerint gyilkosa, aki arról is nevezetes, hogy elsőként az ő zenéje csendült fel a milánói Scala falai között.

Az MTVA Sajtóadatbankjának portréjából kiderül, hogy a legendás karmester-komponista gazdag legnanói kereskedőcsaládból származott. Első zeneleckéit egyik testvérétől, majd a helyi katedrális orgonistájától vette. Szüleinek elvesztése után egy jómódú velencei család vette pártfogásába, így 15 éves koráig Velencében, majd Bécsben folytathatta zenei tanulmányait. Egyik tanára, Florian Leopold Gassmann, II. József udvari zeneszerzője bemutatta a bécsi udvarban, megismertette többek között az opera műfaját megújító Christoph Willibald Gluck német zeneszerzővel.

Első sikerét húszévesen Le donne letterate című vígoperájával aratta, amelynek szövegkönyvét Moliere Tudós nők című komédiája nyomán a híres csellista és zeneszerző Luigi Boccherini bátyja jegyezte. Négy évvel később a bécsi olasz operaház karmesterének és udvari zeneszerzőnek nevezték ki, ezt a jól jövedelmező címet Mozart sohasem kapta meg.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.