Több mint kétezer éves hajót őrzött meg az Adria

Elképesztően jó állapotban maradt ókori hajó darabjait találták meg az Adria mélyén.

Forrás: MW2020. 10. 15. 12:14
null
Az időszámításunk kezdete előtt két évszázaddal épült az a hajó jó állapotát a tengerfenéket képző homoknak köszönheti Forrás: HRT Magazin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeresen kapunk hírt újabb és újabb horvátországi roncsfelfedezésekről. Ezen nincs mit meglepődni, hiszen az Adria igencsak jelentős tengerészeti útvonal volt már az ókorban is, és persze a középkorban vagy akár a két világháború idején is sok hajó került a tenger mélyére. Ezúttal Ilovik szigete mellett bukkantak rá egy maradványra. Ami meglepővé tette a felfedezést, hogy a fából készült hajótest kiváló állapotban vészelte át a tengerben töltött évezredeket. Az első vizsgálatok szerint ugyanis kétezer-kétszáz éve került a víz mélyére! Minderről a Big Blue Búvár Blog számolt be.

Az időszámításunk kezdete előtt két évszázaddal épült hajó a jó állapotát a tengerfenéket képező homoknak köszönheti
Fotó: HRT Magazin

A víz alatti régészek is nagy örömmel vetették bele magukat a kutatásba, hiszen az Adria mélyén még nem találtak ilyen kiválóan megőrződött leletet. Ne feledjük, időszámításunk kezdete előtt két évszázaddal épült az a hajó, amit most alaposan meg tudnak vizsgálni a szakemberek. Azért maradhatott meg ilyen állapotban a faanyag, mert a homok belepte.

A két évezredes hajótest hornyolással és csapolással illesztett elemekből áll, a hajóbordázat pedig faékekkel van rögzítve
Fotó: HRT Magazin

A horvát régészek mellett francia szakemberek is részt vesznek az eredetileg igen nagynak számító hajó maradványainak felmérésében, dokumentálásában. Mivel remek a lelet állapota, máris meg tudták állapítani az építés módját. Bizonyára lesz mit feltárni még itt is, de az eset bizonyítja, hogy mindenképpen érdemes nyitott szemmel nézelődni a horvát vizekben. Ki tudja, ki lel rá valami izgalmasra a mélyben legközelebb?

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

BÚVÁROK BUKKANTAK RÁ EGY MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS HAJÓRONCSRA

Egy második világháborús német gőzhajó csaknem sértetlen állapotban lévő roncsát találták meg lengyel búvárok a Balti-tengerben. A felfedezés talán segít megoldani a legendás borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.

EZ LEHET A BALTI-TENGER EGYIK LEGÉRDEKESEBB RONCSA

A Baltictech nevű búvárcsapat szerint a Karlsruhe hullámsírja 88 méter mélyen van, több tucat kilométerre északra a lengyelországi Ustka partjaitól. A hajó rakodóterében katonai járműveket, porcelánokat és lezárt ládákat találtak.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.