Covid-19-ben is szenvedett – meghalt a yorkshire-i hasfelmetsző + videó

A 74 éves Peter Sutcliffe-t börtönéből kórházba szállították, de nem volt hajlandó gyógykezelésnek alávetni magát.

2020. 11. 13. 16:19
null
1975-ben gyilkolt először a yorkshire-i hasfelmetsző Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt pénteken az angol kriminalisztika huszadik századi történetének egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa, a yorkshire-i hasfelmetsző.

Peter Sutcliffe, akit 74 éves korában ért a halál, a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, börtönéből kórházba szállították, de nem volt hajlandó gyógykezelésnek alávetni magát. Sutcliffe-nek több más, krónikus betegsége is volt.

Sutcliffe-re 1981-ben róttak ki húsz életfogytiglant tizenhárom nő brutális meggyilkolásáért és hét további gyilkossági kísérletért.

Az eljáró bíró annak idején az ítélet szóbeli indoklásában a bradfordi illetőségű egykori kamionsofőr minimum 30 évi elzárását javasolta, de a végzésben hivatalosan nem állapított meg határidőt arra, hogy Sutcliffe mikortól folyamodhat szabadlábra helyezéséért.

A sorozatgyilkos kérte ennek a határidőnek a bírósági megállapítását, de a londoni felsőbíróság ezt már tíz évvel ezelőtt, 2010 júliusában elvetette és

fellebbviteli végzésében úgy rendelkezett, hogy Sutcliffe soha nem szabadulhat a börtönből.

1975-ben gyilkolt először a yorkshire-i hasfelmetsző
Fotó: MTI/AP

A köznyelvben csak yorkshire-i hasfelmetszőként emlegetett Sutcliffe először 1975-ben gyilkolt, és utána hat évig tartotta rettegésben az észak-angliai Yorkshire megye lakosságát folyamatosan ismétlődő támadásaival.

Az elfogása után hivatalosan elmebetegnek minősített Sutcliffe a bíróságon azt vallotta, hogy Istentől kapott megbízást prostituáltak meggyilkolására.

Áldozatai és a támadásait túlélők között voltak prostituáltak, de nem mindegyikük volt az. Utolsó, tizenharmadik áldozata például egy Jacqueline Hill nevű leedsi egyetemi hallgató volt.

Sutcliffe szinte mindegyik esetben kalapáccsal támadt, de azért kapta a yorkshire-i hasfelmetsző nevet, mert áldozatai közül többet késsel, illetve csavarhúzóval összeszurkált és megcsonkított.

Bűnösnek vallotta magát egy hírhedt sorozatgyilkos

Június végén minden vádpontban bűnösnek vallotta magát egy hírhedt sorozatgyilkos Kaliforniában, akit több mint negyven év bujkálás után tartóztattak le 2018-ban. A 74 éves Joseph James DeAngelo egy vádalku keretében beismerte a bíróságon, hogy ő a tettese annak a tizenhárom gyilkosságnak, mintegy ötven nemi erőszaknak és több mint száz betörésnek, amelyet Sacramentóban és környékén, San Franciscóban és Dél-Kaliforniában követett el 1976 és 1986 között. Az évtizedeken keresztül felderítetlen bűnügy elkövetőjét a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartásaiban és a sajtóban „éjszakai gyilkos”, valamint „Golden State-i gyilkos” néven tartották számon. Golden State Kalifornia beceneve, jelentése az Arany Állam. A korábban rendőrként dolgozó férfira a vádalku keretében tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szabnak ki, mentesül azonban az esetleges halálbüntetéstől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.