Nemcsak az emberre veszélyes a SARS-Cov-2 koronavírus

Kiderült, hogy a kutyák is megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal. A négylábú kedvencre ugyanúgy vigyázni kell most, mint egymásra – írja online felületén a Bors.

Forrás: BORSONLINE.HU - MEDIAWORKS2020. 11. 16. 16:04
null
Házi kedvenceink sincsenek feltétlen biztonságban a koronavírus-fertőzéstől Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus nem kimondottan emberekre specializálódott víruscsoport, ugyanis állatok is megfertőződhetnek – derül ki a Borsonline-on megjelent cikkből.

– Vannak állatfajok, amelyek bizonyítottan megfertőződhetnek az emberre veszélyes, új típusú SARS-CoV2 koronavírussal. Az említett koronavírus a vadászgörényekre, aranyhörcsögökre és a macskákra bizonyítottan veszélyes, ugyanis ezeknek az állatoknak vannak olyan célfehérjéik, amelyek meg tudják kötni ezt a kórokozót.

Kutyáknál a fertőződés veszélye rendkívül csekély, de kimutattak már fertőzést Covid-19-ben megbetegedett emberekkel együtt élő ebekből. Ezekre az állatokra a vírus azonban korántsem jelent akkora veszélyt, mint az emberre – mutatott rá a Borsnak dr. Jerzsele Ákos, az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettese.

Háttérbetegséggel ne aludjon az ebbel!

A rektorhelyettes szerint a koronavírus-járvány idején ebünk ugyan kevéssé veszélyeztetett, viszont rizikófaktor lehet.

– A kutya a járvány ideje alatt egy négy lábon járó „ragályfogó” élőlény lehet – árulta el dr. Jerzsele Ákos.

Az ebnek sajnos vírushordozó szerep is juthat, ugyanis épp azokat a kontaktusokat képes közvetíteni, amiket most kerülni próbálunk. Ahogyan a tárgyak (pl. toll, papír, boríték), úgy az állatok is közvetíthetik a vírust.

Házi kedvenceink sincsenek feltétlen biztonságban a koronavírus-fertőzéstől
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A magunk és az ő érdekükben, őket is védeni kell: ne engedjük kedvencünket se sok ember, se sok kutya közé, ne hagyjuk, hogy végigsimogassa egy egész iskoláscsoport, ha lehet, kerüljük a kutyafuttatókat is. Fontos az is, hogy ilyenkor a kutyust ne engedjük veszélyeztetett emberek közé. Akinek például háttérbetegsége van, most ne aludjon egy ágyban a kedvencével! – figyelmeztetett az állatorvos, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kutya szőrét nem lehet fertőtlenítő kendővel lefertőtleníteni, és nem javasolt a vírus miatti gyakori fürdetés sem a hideg miatt. A házi koszt mellé viszont, a járvány miatt is szükséges lehet a vitaminpótlás

– Ha egy kutyának légúti tünetei vannak – tüsszögés, orrfolyás – érdemes lehet vitaminkészítményt, immunerősítő termékeket vásárolni neki, az állatpatikában tudnak segíteni. Azonban ha az állat levert és étvágytalan lesz, avagy az orrfolyás hurutossá, gennyessé válik, orvoshoz kell vinni, mert súlyos fertőzésről lehet szó.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható el.

Csaknem hat és félezer a napi új fertőzöttek száma hazánkban

Hétfőre virradóra 6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a COVID–19 betegséget okozó új koronavírus-fertőzést (SARS-CoV2), ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.