A kenguruk a tekintetükkel képesek kommunikálni

A kenguruk képesek megtanulni, hogy a kutyákhoz hasonlóan kommunikáljanak az emberrel.

Forrás: MTI2020. 12. 16. 12:24
null
A tanulmány 11 fogságban élő, de nem megszelídített kenguru bevonásával készült Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kenguruk képesek megtanulni, hogy a kutyákhoz hasonlóan kommunikáljanak az emberrel, a tekintetüket használva a „mutatáshoz” és a segítségkéréshez – állapították meg ausztrál és brit kutatók.

A tanulmány 11 fogságban élő, de nem megszelídített kenguru bevonásával készült.

Az erszényesek közül tíz, amikor nem tudott kinyitni egy élelemmel teli dobozt, mereven bámult a kutatókra. Kilenc közülük pedig felváltva nézett hol az emberre, hol a tárolóra, mintha a tárgy felé akarna mutatni.

A tanulmány 11 fogságban élő, de nem megszelídített kenguru bevonásával készült
Fotó: Pixabay

„Mi ezt a kommunikáció egy szándékos formájának tekintettük, segítségkérésnek” – mondta a tanulmányt vezető Alan McElligott, az angliai Roehampton Egyetem kutatója, aki jelenleg Hongkongban dolgozik. „A vadon élő fajok esetében nem igazán jellemző az a fajta viselkedés, amelyet az alanyoknál tapasztaltunk, ezért ilyen meglepő az eredmény” – tette hozzá a szakember.

A kutatók szerint az eredményeik ellentmondanak annak a nézetnek, hogy csupán a háziasított állatok, úgymint a kutyák, lovak és kecskék kommunikálnak az emberrel, és azt sugallják, hogy sok más állat is képes rájönni, miként „juttassa el az üzenetét” az emberekhez.

„Korábban úgy véltük, hogy csak a háziasított állatok próbálnak segítséget kérni probléma esetén. De a kenguruk is ezt teszik” – mondta Alexandra Green, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

A kutatók a Biology Letters című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

Megdöbbentően súlyos sérülést okozott egy tigris egy embernek

Súlyosan megsebesített egy magánbirtokon tartott tigris egy nőt hétfőn az észak-csehországi Chvojenecben – közölte a helyi rendőrség.

A 66 éves nő a rokonát látogatta meg és annak ellenére, hogy korábban már többször figyelmeztették a veszélyre, benyúlt a tigris ketrecébe, hogy megsimogassa a vadállatot. A tigris gazdája nem volt jelen, amikor a baleset történt – közölte egy rendőrségi szóvivő.

A tigris a nő kezének egy részét harapta le. A kiérkező mentők stabilizálták az állapotát, fájdalomcsillapítót adtak neki, és beszállították a Hradec Králové-i Egyetemi Kórházba.

A rendőrség vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tigris tulajdonosa megszegte-e a törvényi előírásokat, és felelősségre vonható-e a súlyos balesetért.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.