időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

A konduktor, aki ártatlanságot varázsol a modern babák arcára

Forrás: SZABADFOLD.HU
2020.12.09. 15:46
A konduktor, aki ártatlanságot varázsol a modern babák arcára

Képzőművész szülők gyermekeként az alkotó légkör Lilla egész életét végigkísérte. A zenei általános iskola, majd a gimnázium után a Pető Intézetben tanulta az elfogadást, a gyermekek szeretetét, konduktor lett – írja a szabadfold.hu.

– Évekig dolgoztam kül- és belföldön sérült és egészséges gyermekekkel egyaránt. A Gekko Játszóházban és a Fejlesztőházban is tevékenykedtem, majd megszületett a három gyermekem. Az otthonlét ideje alatt folyamatosan alkottam, előbb babajátékokat, falvédőket varrtam, majd kifejlesztettem egy saját tervezésű babahordozó kiegészítőt, a Lillago hordozótakarót.

Lilla műhelyében a túlsminkelt babák arcáról lemosott festék helyére kézzel festett „gyermekarc” kerül
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

Lilla a világhálón találkozott először a babaátalakítás ötletével. Egy ausztrál hölgy kezdte el a túlsminkelt Bratz babákat átváltoztatni, gyermekibb kinézetűvé varázsolni. Látva az elképesztő átalakulást, elhatározta, ő is készít egy ilyen különlegességet a kislányának. Beszerzett egy használt babát, majd nekilátott az új arc megalkotásának.

– Érdekes élmény volt lemosni a gyári festéket: nemcsak a smink tűnt el, hanem az egész felnőttes arc, s felsejlettek egy ártatlan kislány vonásai. Annyira megtetszett a munka, hogy újabb és újabb babákat formáltam át a többi szülő nagy örömére.

Az átalakulás első lépéseként Lilla lefotózza a babákat. Az eredeti sminket körömlakklemosóval feloldja, ezután vízálló festékkel megfesti az arcot. A legtöbbet a saját képzelete alapján készíti, így lesz mindegyik más és más.

– A baba nem csak teljesen új arcot kap, de frizurát is készítek neki. Gyakran összegubancolódott hajjal kerülnek hozzám a játékok, a kifésüléshez a textilöblítő bizonyult a leghatásosabbnak. Előfordul, hogy göndör hajat, frufrut készítek, vagy épp fonást. A miniszoknyát, a tűsarkút is lecserélem, magam varrom a kis ruhákat természetes, puha tapintású anyagokból.

A cipőhöz egy kárpitostól szerzem be a lehullott darabokat. Mikor kész a baba, ismét lefotózom, és összeállítom az előtte-utána képet.

Lilla egy időben úgynevezett képmásbabákat is alkotott, ilyenkor fénykép alapján öntötte babaformába a szülők gyermekét. Sok érdekes kérés érkezett, készített kislány és kisfiú babákat, szeplőset, barna bő­rűt, Down-szindrómást, szemüvegeset. Anyaotthonnak és pszichológusnak is formált babákat, így azok terápiás céllal is alkalmazhatók. Huszár Márta pszichológus szerint a babázásnak ugyanis jelentős a lélektani hatása.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Több szakember jut az SNI-s gyerekekre

Rétvári Bence a válaszában kitért arra is, hogy a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok és konduktor szakemberek javadalmazása megegyezik a többi pedagóguséval.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.