időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Egy világháborús kódológépre bukkantak búvárok a Balti-tengerben

Forrás: MTI
2020.12.04. 14:44
Egy világháborús kódológépre bukkantak búvárok a Balti-tengerben

Elhasználódott halászhálók után kutató német búvárok egy ritka II. világháborús Enigma német kódológépre bukkantak a Balti-tengerben.

Először azt hitték, hogy egy halászhálóba csavarodott írógépet fedeztek fel a Gelting-öböl mélyén, ám Florian Huber víz alatti régész gyorsan rájött az eszköz történelmi jelentőségére.

„Sok érdekes és furcsa felfedezést tettem az elmúlt 20 évben. De soha nem gondoltam volna, hogy egy napon egy legendás Enigma kódológépre lelek” – mondta Huber.

A náci hadi gépezet az Enigmákat használta titkos üzenetek küldésére és fogadására a második világháborúban, de brit kódfejtők feltörték a kódot, segítve a szövetségeseket, hogy fölénybe kerüljenek az Atlanti-óceán ellenőrzéséért vívott haditengerészeti küzdelemben. A német hadvezetés által feltörhetetlennek hitt Enigma-kódot megfejtő brit csoportot Alan Turing matematikus vezette a Bletchley Park-i kódfejtő központban.

A háború vége előtt nem sokkal mintegy 50 német tengeralattjáró legénysége azt a parancsot kapta, hogy süllyesszék el hajóikat a dán határhoz közeli Gelting-öbölben, hogy azok ne kerülhessenek a szövetséges erők kezeibe. A kódológépek megsemmisítése is a parancs része volt.

„Gyanítjuk, hogy ez az Enigma ekkor esett ki az egyik hajóból” – mondta Huber, a kieli székhelyű, víz alatti kutatásokat végző Submaris cég képviselője.

A németek több mint 200 tengeralattjárót süllyesztettek el az Atlanti-óceán északi részén és a Balti-tengeren a háború végén.

Az írógéphez hasonlító Enigma gépet 1918-ban találta fel Arthur Scheribus német elektrotechnikus, katonai célokra 1926-tól kezdték használni. Több százezret gyártottak belőle Németországban, de csak néhány száz maradt fenn. Árveréseken több tízezer euróért cserélnek gazdát.

Legutóbb júniusban a bécsi Dorotheum aukciósház árverésén a becsült ár mintegy négyszereséért, 117 800 euróért (40,6 millió forintért) kelt el egy ilyen gép.

A Balti-tengerben talált Enigmát a schleswigi régészeti múzeumnak adják.

A lengyel kódfejtők előtt tisztelgő kiállítás nyílt Poznanban

Kiállítás tiszteleg Poznanban a matematikusok előtt, akik segítettek megfejteni az Enigma kódját. A különleges tárlat annak az Enigma Múzeumnak az előfutára, amely a tervek szerint két-három éven belül épül meg a nyugat-lengyelországi városban. A kiállításnak otthont adó épület egy enyhén nyitott rejtjelezőgép formáját idézi. A látogatók a titkosírással foglalkozó tudomány, a német Enigma rejtjelezőgép és az annak kódját feltörő lengyel matematikusok, Marian Rejewski, Jerzy Rózycki és Henryk Zygalski történetével ismerkedhetnek meg és saját magukat is próbára tehetik különböző játékokban és fejtörőkben. A lengyel, angol és német nyelvű tárlat a tervek szerint később Lengyelország más városaiba is ellátogat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.