Kihalt gyapjas orrszarvú maradványai kerültek elő Szibériában

A globális felmelegedéssel egyre gyakoribb, hogy efféle leletek kerülnek elő az Északi-sarkkörön túl.

Forrás: MTI2020. 12. 30. 20:44
null
jjjj Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz tudósok egy nagyjából 12 ezer éve élt gyapjas orrszarvú jó állapotban fennmaradt maradványaira bukkantak a szibériai Jakutföldön.

A globális felmelegedéssel egyre gyakoribb, hogy efféle leletek kerülnek elő az Északi-sarkkörön túl, mivel az Arktisz gyorsabb ütemben melegszik, mint a világ további részei.

Szibéria állandóan fagyott talaja, a permafroszt helyenként már fel is olvadt a klímaváltozás hatására (A kép illusztráció)
Fotó: pexels

Az orrszarvút egy folyóban találták meg augusztusban, végtagjai, egyes belső szervei és tülke, sőt még a gyapja is megvolt, ami ritkaság ezeknél a leleteknél – idézte a Jakutia 24 című helyi lap Valerij Plotnyikov kutatót.

A tudós szerint a gyapjas orrszarvú a 11 700 évvel ezelőtt véget ért pleisztocén késői szakaszában élt. A kopásjelek alapján úgy tűnik, élelemgyűjtésre használta a tülkét – közölte a tudós.

Sikerült visszaszorítani az orrszarvúak vadászatát Namíbiában

Pohamba Shifeta környezetvédelmi és idegenforgalmi miniszter október 21-én a namíbiai parlamentben számolt be arról, hogy tárcájának sok gondot okoz az orvvadászat, az orrszarvúak vadászata, valamint az emberek és a természet találkozásából származó számos konfliktus.

Beszámolójából kiderült, hogy míg 2018-ban 78 rinocérosszal és 27 elefánttal végeztek az orvvadászok, tavaly 46 orrszarvú és 13 elefánt esett áldozatul. A vadőrök orvvadászat és illegális állatkereskedelem miatt 363 személyt vettek őrizetbe, a vadonnal kapcsolatos bűnesetek száma pedig 174 volt 2019-ben.

A miniszter azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a szárazság miatt egyre gyakoribbak a vadvilág és az ember közötti konfliktusok. 2019-ben és 2020-ban eddig 37 ember vesztette életét a vadonban és 37-en sérültek meg. A ragadozók több mint 1400 haszonállatot öltek meg, és a különböző vadak mintegy 1600 hektárnyi területen pusztították el a termést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.