Megdöbbentő, milyen állat földi maradványai kerülnek kalapács alá

Egy 37 millió évvel ezelőtt, a mai Egyesült Államok északi részén élt kardfogú macska csaknem teljes csontvázát árverezik el jövő héten Genfben – közölte a licitet bonyolító Piguet aukciós ház, amelynek becslései szerint a különleges lelet 60-80 ezer svájci frankért (19,6-26,2 millió forint) cserélhet gazdát.

Forrás: MTI2020. 12. 02. 12:08
The skeleton of a saber-toothed tiger hoplophoneus primaveus is seen during an auction preview at Piguet Auction House in Geneva
Igazi ritkaság ez a most feltárt állati maradvány Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-Dakotában talált állat megkövesedett csontváza a már kihalt Hoplophoneus – nem valódi macska, de külsejükben nagyon hasonló – nemzetség egy képviselőjévé volt. Ezek a ragadozók, amelyeknek testsúlya akár a 160 kilogrammot is elérhette, őslovakra és kis testű rinocéroszokra vadásztak.

A december 8-i aukciót bonyolító Piguet aukciósház igazgatója, Bernard Piguet szerint a 37 millió éves csontváz igazi ritkaság, mivel csaknem egészében, 90 százalékban megmaradt.

Igazi ritkaság ez a most feltárt állati maradvány
Fotó: Reuters

A fatalapzatra erősített fosszília lesz a legizgalmasabb tétele a paleontológiának szentelt, csaknem 40 tárgyat felvonultató aukciónak, amely várhatóan számos internetes licitálót fog vonzani és a becslések szerint 60-80 ezer svájci frankért (19,6-26,2 millió forint) is elkelhet a lelet.

Yann Cuenin, a fosszíliát árverésre bocsátó, svájci székhelyű Nevadia vezetője szerint valószínűleg ez a valaha felfedezett egyik legjobb állapotú ilyen típusú fosszília, amelyet a dél-dakotai lelőhelyen feltártak.

Mamuttemetőt találtak egy új mexikói repülőtér építésekor

A mamutmaradványokat és számos más őskori állat csontjait a főváros körzetének északi részén, Zumpangóban folyó építkezésen találták. „Több mint száz ősállat, közük mamut, teve, ló, bölény, hal, madár, antilop és rágcsáló maradványait találtuk meg” – mondta el az AFP-nek az ásatást vezető Jesus Cantoralt. A maradványok a terület 194 pontjáról kerültek elő. Az első csontokat tavaly októberben találták meg, amikor az új repülőtér üzemanyagtermináljának helyét ásták ki. Zömmel 10-25 ezer évvel ezelőtt éltek azok az őslények, amelyek maradványai előkerültek. A mamutcsontok feltárása rendkívüli alapossággal és óvatossággal folyt, nehogy egy esetleges másik faj maradványai sérüljenek a kiemeléskor.A tudósok úgy vélik, a helyszínen egykor egy tó lehetett, amely odavonzotta az állatokat. Az őslények feltehetően egy hirtelen áradás áldozatai lettek, megfulladtak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.