Összetartozásunk Bora – Benne rejlik az egész Kárpát-medence

A békediktátum 100. évfordulójára készült bor minden cseppje más-más borász és borvidék termése.

Forrás: borhirado.sk2021. 01. 13. 20:01
null
Több fajta fehérbor ötvözéséből született (A kép illusztráció) Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bor, amiben benne van az egész Kárpát-medence, minden cseppje más-más borász és borvidék termése. A békediktátum 100. évfordulójára elkészült az Összetartozásunk Bora – írja a Felvidéki Borhíradó.

Érmelléki Bakator, lendvai Olasz rizling, tokaji Furmint, siklósi Hárslevelű, muzslai Mézes fehér, erdély-hegyaljai Királyleányka – a Kárpát-medence jellegzetes fehér borai. Hogy mi a közös bennük? Mindannyit magyar kéz szüretelte, préselte, fejtette, kezelte. A történelem szeszélye folytán azonban a borvidékek, ahol a szőlő megtermett, ma más-más országok területén terülnek el. Most mégis egymásra találtak egy borban, mely az Összetartozásunk Bora nevet kapta.

Több fajta fehérbor ötvözéséből született (A kép illusztráció)
Fotó: pexels

Júniusban a bodrogközi Czap Sándor ötlete alapján a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete felhívást tett közzé, melyben felkérte a Kárpát-medence borászait, hogy küldjenek 6-6 palackot az egyik legjobb borukból.

A feltétel az volt, hogy a bor legyen fehér, száraz, a 2019-es évjárat termése, és ne aromatikus szőlőfajtából készüljön. E szabályokkal az volt a célunk, hogy lehetővé tegyük minden borásznak a részvételt, hiszen a Kárpát-medence minden egyes borvidékén teremnek ilyen jellegű borok. Összesen 83 borásztól, 6 országból, 20 borvidékről érkeztek palackok. Szerettük volna, ha a végeredmény nemcsak jelképes, hanem igazán jó is lesz, ezért gondosan válogattunk. Némely tételből ezért csupány egy-egy gyűszűnyi, szimbolikus mennyiség került a házasításba.

Gyönyörű palackba zárták ezt a minden cseppjében különleges kuriózumot
Fotó: borhirado.sk

Végül 400 palacknyi karakteres, sokszínű, igazi tüzes magyar fehérbor készült el Garamkövesden.

A címkét, mely a Kárpát-medence folyóiból és földjéből kinövő fát ábrázol, a zalai Fehér Bori grafikus tervezte, a nyomdai munka pedig az érsekújvári/bátorkeszi Bóna Labels nyomdához kapcsolódik.

A bor egy-egy palackja visszakerül a termelőkhöz, egy-egy palackkal a Kárpát-medence borkultúráját valamilyen módon támogató barátainkhoz juttatunk el belőle, az elkészült mennyiség felét pedig értékesítjük. A beérkező összeg egyrészt fedezi a palackozás költségeit, másrészt hozzájárul a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének munkájához.

Érdeklődni a [email protected] email címen lehetséges.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.