Kora középkori kincsek tömkelegére bukkantak Cambridge-ben

A Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt nagyon sok sírra bukkantak a régészek.

Forrás: MTI2021. 02. 01. 8:25
null
A King's College régészei által feltárt kiterjedt temetőben több mint 60 sírt találtak Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség római kor utáni életébe ad értékes betekintést azoknak a koraközépkori kincseknek a tömkelege, amelyekre a Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt talált sírokban bukkantak régészek.

A szakemberek „az évszázad felfedezésének” minősítették a leleteket, mondván ez a kora középkori temető az angolszász régészet egyik legizgalmasabb felfedezése a XIX. század óta – adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

A King’s College régészei által feltárt kiterjedt temetőben több mint 60 sírt találtak, amikor lebontották az egyetem 1930-as években épült épületcsoportját az angliai város nyugati részében, hogy új modern campust építsenek.

A sírokból mintegy kétszáz tárgyat, bronzbrosst, gyöngy nyakláncot, kardokat, anyagedényeket, üvegpalackokat tártak fel. Legtöbbjük a korai angolszász korból (400–650) maradt fenn, de találtak vaskori szerkezetekre és római kori földmunkákra utaló bizonyítékokat is.

A Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt nagyon sok sírra bukkantak
Fotó: Pixabay

Caroline Goodson, a King’s College történésze elmondta, hogy az emberi maradványok páratlanul jó állapotban őrződtek meg. A térségre jellemző lúgos föld nem mállasztotta el a csontokat. Ez azért jelentős, mert a régészek képesek lesznek a modern tudományos technikákkal meghatározni étrendjüket és az elhunytak DNS-ét, ami lehetővé teszi a családi kapcsolatok és az emberek vándorlásainak az elemzését.

Goodson elmondta, hogy a feltáráson dolgozók meglepődtek azon, hogy ilyen sok sírt találtak, és hogy ilyen nagy kiterjedésű középkori temetőt római kori árkokkal övezve közel a római kori Cambridge maradványaihoz.

A korabeli történelmi feljegyzések szerint sok római kori városhoz hasonlóan Cambridge is elnéptelenedett, amikor a rómaiak visszavonták katonai egységeiket Anglia területéről az V. században.

„Már tudjuk, hogy Cambridge-ből nem vándoroltak el teljesen. De most egy tisztább és nagyobb képet kapunk a római kor utáni települések életéről – tette hozzá.

Hatalmas területet pusztítottak el az Amazonas erdőiben

Több mint negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben.

Egy amerikai nonprofit szervezet műholdas felvételek alapján végzett elemzése szerint 2020-ban mintegy 21 ezer négyzetkilométeren vágták ki vagy égették fel a fákat a világ legnagyobb esőerdejének otthont adó Amazonas térségében, amely kilenc országot érint.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.