Szerelem a valóság és a képzelet határán

Ismét született egy szép szerelmes film, amely hagyományos értelemben vett romantikus elemeket hordoz, a szentimentalizmusa, tündéri realizmusa mégis egyedi és jellegzetesen magyar – írja a Szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 02. 03. 9:59
Stork Natasa
Budapest, 2020. augusztus 11. Stork Natasa színmûvésznõ a budapesti New York Palace szállodában 2020. augusztus 10-én. Szilágyi Fanni rendezõ Veszélyes lehet a fagyi címû, 2021-ben bemutatásra kerülõ mozifilmjében a fõszereplõ ikerpár mindkét tagját Stork Natasa alakítja. Horvát Lili rendezõ Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre címû filmje, amelynek szintén Stork Natasa az egyik fõszereplõje, az elsõ magyar alkotás, amely meghívást kapott a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába. A nagyjátékfilm szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyedi Ildikó egykori tanítványa, Horvát Lili számos fesztiválon fődíjat nyert, Oscar-díjra nevezett, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje látszólag egyszerű, közhelyes történetet mesél el. Szerelem születik, méghozzá első látásra, ami arra készteti az Amerikában élő magyar orvosnőt, hogy visszatérjen Budapestre, és találkozzon az ismeretlenül is imádott férfival. A férfi azonban nem jön.

A „hercegnőt” a „lovag” meg sem ismeri, mintha az egész kapcsolat csak egy képzelgés, egy félreértés, egy álom vagy egyfajta személyiségzavaros vesszőfutás vol­na. Mindehhez különös kontrasztokat képez a szürke budapesti miliő.

Stork Natasa színművésznő, a film főszereplője
MTI/Cseke Csilla

A vergődő életek rajza, a spirálfüzetben vezetett névjegyzékben ügyetlenül matató, demens portás bácsi, a lerongyolt lakását kiadni kénytelen, elvált alkoholista (akit Peer Krisztián költő alakít, igen meggyőzően) vagy a kiégett orvosprofesszor, aki nem érti, hogy a főhős, Márta miért hagyta ott Amerikát.

De mindez csak a háttér, mindez nem számít, mert ahogy peregnek a filmkockák, egyre inkább magukkal ragadnak bennünket az érzelmek. És ezek minden szerelemnél szinte ugyanazok. A fellángolás után jön az elviselhetetlen hiányérzet, a vágy, az egymásra találás, a féltékenység, a düh és a félelem attól, hogy mindezt elveszítjük, és nincs tovább.

Horvát Lili lassú, a lélegzésünk ritmusát követő jelenetekkel vezet végig minket ezeken a stációkon, miközben a képek néha festőiek, néha pedig szinte dokumentaristák. Például amikor Márta az üres albérletében a padlón ül, olyan, mint egy balett-táncos Egon Schiele rajzairól; amikor agyműtétet végez, úgy érezzük, mintha tényleg ő fogná a szikét.

A főszereplők, Stork Natasa és Bodó Viktor nem pusztán eljátsszák a szerepeiket, hanem jelen vannak, benne élnek a történetben. A film fényképezése, amely a Mindenki című Oscar-díjas alkotást is jegyző Maly Róbert munkáját dicséri, szintén folyamatosan a sallangmentes ábrázolás és a fényfestés határán mozog, illeszkedve a történethez.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Újabb nemzetközi fesztiváldíjakat nyert Horvát Lili filmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című rendezése Argentínában elnyerte a legjobb film díját, a főszerepet alakító Stork Natasa pedig a legjobb színésznő díját kapta meg a francia Les Arcs-i Filmfesztiválon. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmes film hazánk hivatalos nevezése az Oscar-díjra, és hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban is vetítik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.