időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Egyidejűleg végeztek tüdő- és májátültetést kínai orvosok

Forrás: MTI
2021.03.01. 11:22
Egyidejűleg végeztek tüdő- és májátültetést kínai orvosok

Sikeresen elvégezték Kínában az első egyidejű tüdő- és májátültetést egy kelet-kínai kórházban dolgozó orvosok, hogy megmentsék egy negyvenes éveiben járó férfi életét.

A Csöcsiangi Orvostudományi Egyetem egyik kórházában szombaton végezték el a kettős transzplantációt, amelyet az egyik legnehezebb műtétként írtak le az orvosok.

A beteg egy női donortól kapta a két tüdőt és a májat azután, hogy késői stádiumú tüdőhegesedést és májzsugort diagnosztizáltak nála.

A tüdőfibrózisban szenvedőknél a tartós gyulladás miatt hegesedik a tüdőszövet, veszít rugalmasságából, kemény lesz. A májzsugor végleges szöveti károsodás, amelyet csak májátültetéssel lehet gyógyítani.

A szervátültetés a legbonyolultabb sebészeti bevatkozás (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/Mónus Márton

Két neves tüdő- és májátültetést végző sebész vezette a műtéteket végző orvoscsoportot: először a tüdőátültetést végezték el, majd a májtranszplantációt.

Az utóbbi nehéz megpróbáltatást jelentett az újonnan beültetett tüdőnek és az orvosoknak is

– közölték a kórház illetékesei.

A férfit vasárnap vették le a lélegeztetőgépről az után, hogy stabil erősödést érzékeltek mind a tüdő-, mind a májfunkciókban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.