Kérésre jönnének a tömegközlekedési járművek Kanada fővárosában

Drámaian visszaesett az utazók száma a járvány miatt a kanadai fővárosban, emiatt egy képviselő azt javasolja, hogy részben alakítsák át igény szerint működőre Ottawa tömegközlekedését – írja az Origo.

Forrás: Origo2021. 03. 13. 9:24
Passengers from the Grand Princess cruise ship arrive in Canada
Ha a javaslatot elfogadják, csak kérésre jönne a busz Kanada fővárosában (a kép illusztráció) Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szörnyű helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt Kanada fővárosának tömegközlekedési cége, egy éve csak olyanok utaznak az OC Transpo helyi járatos buszaival, akiknek feltétlenül muszáj. A tavaly márciusi első járványintézkedések során 85 százalékkal csökkent az utazóközönség száma, és azóta sem javult a helyzet, 2021 első két hónapjában a megszokotthoz képest 82% és 79% volt a mínusz.

Carol Anne Meehan képviselő szerint anyagilag tarthatatlan ez az állapot, az OC Transpo heti szinten 1 millió kanadai dollár, azaz 244,6 millió forint veszteséggel üzemel az üres buszok járatása miatt. Emiatt azt javasolja, hogy

részben alakítsák át igény szerint működőre a tömegközlekedést, a legkisebb kihasználtságú járatok fix menetrend és útvonal helyett igény szerint járjanak.

Ez úgy működne, hogy

az utazók egy mobilappban vagy weblapon ki tudnák jelölni az indulási és érkezési buszmegállókat, továbbá a felszállás körülbelüli időpontját. Az adatok alapján egy háttérbeli logisztikai szoftver kitalálná, hogy mikor hova kell mennie a járműnek.

Körülbelül a taxi és a betegszállító „szerelemgyerekéről” van szó

Az elképzelés nem újdonság, kísérleti jelleggel az ontariói Belleville kisváros már 2018 szeptemberében indított egy ilyen járatot az éjszakai közlekedőknek. Az ötlet nagy sikernek bizonyult, pár hét alatt kétszáz rendszeres utazó verbuválódott a különleges járatra.

Ha a javaslatot elfogadják, csak kérésre jönne a busz Kanada fővárosában (a kép illusztráció)
Fotó: Reuters

Egyelőre nem világos, hogy ténylegesen megvalósul-e az elképzelés, azonban gyakorlati tapasztalat és háttérszoftver is rendelkezésre áll, így talán nem lenne tú nagy kihívás a tesztelésének megkezdése.

A Kanada fővárosában kialakítandó új tömegközlekedési rendről szóló cikk eredeti változata IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.