Idén újra lesz Ifjú Kócsagőr Program

A kis-balatoni madárvilág strázsájáról, az első hivatásos magyar természetvédelmi őrről elnevezett program tovább folytatódik.

Forrás: szabadfold.hu2021. 04. 16. 16:00
null
Kócsag Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerűsíti a zöld gondolatot, elmélyíti a tudást és ösztönző mintát ad. Immár nyolcadik alkalommal. A kis-balatoni madárvilág strázsájáról, az első hivatásos magyar természetvédelmi őrről elnevezett program 2021-ben tovább folytatódik – írja a Szabad Föld.

A résztvevők megismerhetik hazánk természetvédelmi kihívásait és lehetőségeit. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár szerint a fő cél, hogy a huszonéves korosztályt a számítógépek és a blogok világából kicsábítsuk a természetbe, és minél többen közülük bekapcsolódjanak az aktív természetvédelem munkájába.

Történetük 2013 januárjában kezdődött. Az akkor 40 esztendős Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30Y zenekar létrehozta az Y TriÁszt. Küldetése az Y generáció bekapcsolása volt a jövőt szolgáló értékteremtő munkába.

Kócsag
Fotó: pexels

Ennek jegyében hirdette meg a szervezet az Ifjú Kócsagőr Programot 2013 tavaszán, mely olyannyira összhangban állt az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szándékaival, hogy azt végül közös erővel valósították meg. Sikerrel. A projekt már kezdettől fogva népszerű volt az ifjúság körében. Bizonyította ezt a több száz ifjú jelentkező.

Minden nemzetipark-igazgatóság kiválasztotta a maga 1-3 diák jelöltjét, akiket a nyár során két hét alatt felkészítettek a versenyre. 2013-ban országszerte összesen 18 diák versenyzett, a döntőre azonban csak 8-an jutottak be. Az ismeretterjesztésen túl a program segédkezet nyújt az utánpótlás biztosításához is.

A most folytatódó programra március 22-től április 22-ig – a víz világnapjától a Föld napjáig – várják a 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését. A részt vevő diá­kok egy kéthetes szakmai gyakorlatot tölthetnek el az általuk kiválasztott nemzeti parkban.

A jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják az illetékesek.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.