Ökotudatosság és kézművesség egysége

A már csaknem egy éve tartó járvány alatt sokunknak át kellett gondolnunk a mindennapokat, hogy a karantén idején mivel foglalkozzunk, mi az, ami feltölt, előrevisz – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 04. 02. 20:43
null
Terman Beáta kézműves termékei a környezetvédelem jegyében születnek Fotó: Családi archívum Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terman Beáta születésétől fogva a kis Nógrád megyei faluban, Alsópetényben él. Ez nagyban befolyásolta a környezete iránti szeretetét, mely végül is biológia, majd környezetvédelem szakos tanári pályára vitte.

Gyermekei megszületése után egyre többet foglalkozott kézműveskedéssel, először iskolai keretek között, majd a faluközösség javára is. Mindehhez az alsópetényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjeként hosszú éveken át hozzájárulhatott.

– Szerencsés vagyok, hogy nem munkaként, hanem hivatásként élhetem meg a tanítást. A minket körülölelő világ csodáinak megismertetése, a környezetünk iránti érdeklődés felkeltése és a védelmére törekvés a gyerekek számára is érthető, szerethető, követendő példa. Ez a hitvallásom, ami minden vonalon hajtóerő.

Terman Beáta kézműves termékei a környezetvédelem jegyében születnek
Fotó: Családi archívum / SZABADFOLD.HU

Miként Bea meséli, az alkotás, az újrahasznosítás mindig is a mindennapjainak része volt.

Így merült fel benne a gondolat, hogy készíthetne olyan tárgyakat, melyek mások számára is örömet okoznak, s nem mellékesen anyagi segítséget is jelenthetnének.

Hamarosan körvonalazódott egy vállalkozás terve, melynek fő mottója az újrahasznosítás lett, olyan termékek előállítása, melyekkel mások figyelmét is felhívja a fenntarthatóság fontosságára. Így született meg a Zsályaportéka.

Terman Beáta kézműves
Fotó: Családi archívum / SZABADFOLD.HU

– A fából készült tárgyak nagy részénél növényi motívumok – virágok, indák, levelek – közvetítik azt a szépséget, ami számomra is olyan sok örömet jelent. Alapanyagként főként mentett fákat, egyutas raklapokat, már felhasznált és kidobásra ítélt faanyagokat használok, továbbá természetes alapanyagokat, mint például fűzvesszőt, gyapjút.

Azokat a festékeket, lakkokat, olajokat, viaszokat keresem, melyek garantáltan környezetbarátok, s a velük kezelt tárgyak akár a babaszobában is elhelyezhetők.

Bea termékpalettája állandóan változik, bővül
Fotó: SZABADFOLD.HU

Az ihletet, ahogy a legtöbb fával dolgozó művész esetében, Beánál is mindig a faanyag adja.

– Látom, hogy a fa színe, mintázata, görcsei milyen további motívumot, színeket kívánnak, engednek meg. Nagyon szeretem a pasztellárnyalatokat, sokszor használom a számos otthonba beilleszthető krémszín és a törtfehér alapokat.

A fából készült tárgyak nagy részénél növényi motívumok – virágok, indák, levelek – közvetítik azt a szépséget, ami számomra is olyan sok örömet jelent- mondja az alkotó
Fotó: Családi archívum / SZABADFOLD.HU

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.