Veszély: eltűnhetnek az óangol juhászkutyák

Eltűnhetnek Nagy-Britannia utcáiról az óangol juhászkutyák (bobtail) – figyelmeztetett hétfőn a brit Kennel Club, amely szerint az egykor népszerű kutyafajtát először sorolták be sebezhetőként az országban.

Forrás: MW2021. 04. 25. 12:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet szerint tavaly mindössze 227 bobtailkölyköt regisztráltak Nagy-Britanniában, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb mutatója az óangol juhászkutyák számában – olvasható a thedailyguardian.net honlapon.

A dús, fehér-szürke színű bundájáról ismert kutya annak idején a Dulux festékmárka „arcaként” lopta be magát az emberek szívébe.

Még a Beatles is szentelt egy dalt a fajtának: 1968-ban Paul McCartney a kutyájának címezte a My Dear Martha című szerzeményt – derül ki a haon.hu cikkéből.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az óangol juhászkutya fénykora 1979-ben volt csaknem 6 ezer regisztrációval, amivel a kilencedik legnépszerűbb fajta volt a szigetországban.

A Kennel Club szóvivője, Bill Lambert szerint a fajta népszerűségének csökkenése az „életmódbeli változásokkal” magyarázható, mivel ezek a „nagyfokú gondozást és testmozgást igénylő ebek” nem alkalmasak arra, hogy kis helyen tartsák őket.

Az óangol juhászkutyák drasztikus létszámcsökkenéséről szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben egy igazi profi juhászkutya-fajtáról írtunk. Bemutattuk a sinkát, a magyar dingót. Nem hasonlít egyetlenegy más őshonos terelőkutyára sem, mégis úgy dolgozik a juhok között, hogy az csoda.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.