időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Veszély: eltűnhetnek az óangol juhászkutyák

Forrás: MW
2021.04.25. 12:46
Veszély: eltűnhetnek az óangol juhászkutyák

Eltűnhetnek Nagy-Britannia utcáiról az óangol juhászkutyák (bobtail) – figyelmeztetett hétfőn a brit Kennel Club, amely szerint az egykor népszerű kutyafajtát először sorolták be sebezhetőként az országban.

A szervezet szerint tavaly mindössze 227 bobtailkölyköt regisztráltak Nagy-Britanniában, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb mutatója az óangol juhászkutyák számában – olvasható a thedailyguardian.net honlapon.

A dús, fehér-szürke színű bundájáról ismert kutya annak idején a Dulux festékmárka „arcaként” lopta be magát az emberek szívébe.

Még a Beatles is szentelt egy dalt a fajtának: 1968-ban Paul McCartney a kutyájának címezte a My Dear Martha című szerzeményt – derül ki a haon.hu cikkéből.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az óangol juhászkutya fénykora 1979-ben volt csaknem 6 ezer regisztrációval, amivel a kilencedik legnépszerűbb fajta volt a szigetországban.

A Kennel Club szóvivője, Bill Lambert szerint a fajta népszerűségének csökkenése az „életmódbeli változásokkal” magyarázható, mivel ezek a „nagyfokú gondozást és testmozgást igénylő ebek” nem alkalmasak arra, hogy kis helyen tartsák őket.

Az óangol juhászkutyák drasztikus létszámcsökkenéséről szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben egy igazi profi juhászkutya-fajtáról írtunk. Bemutattuk a sinkát, a magyar dingót. Nem hasonlít egyetlenegy más őshonos terelőkutyára sem, mégis úgy dolgozik a juhok között, hogy az csoda.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.