A Föld több pontján is látható volt a teljes holdfogyatkozás

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban nem sötétedik el teljesen a holdkorong.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Index, wikipedia.org2021. 05. 26. 18:17
null
A képen telihold Brazíliavárosból nézve 2021. május 26-án, teljes holdfogyatkozáskor Fotó: Eraldo Peres Forrás: MTI/AP/Eraldo Peres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Föld több pontján, így Ausztráliában, illetve Brazília valamint az Egyesült Államok egyes részein élők különleges természeti jelenséget figyelhettek meg szerdán.

Az égen az úgynevezett „Szuperhold” valamint a vöröshold-jelenség és teljes holdfogyatkozás volt látható.

Ahogyan arról beharangozó cikkében az Index írt Szuperhold akkor fordul elő, ha a holdtölte és az égitestnek a földhöz való közelsége egybeesik. Vagyis: ha az égitest pont akkor tartózkodik a legközelebb a Földhöz, amikor épp telihold van.

A képen a hold a kaliforniai Santa Monicából nézve 2021. május 26-án, amikor teljes holdfogyatkozás következett be
Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett.

Sajnos ebből a káprázatos természeti jelenségből az európai kontinens ezúttal kimaradt, ám a távirati iroda által közzétett képekből kiderül, hogy például Brazíliavárosban, az ausztráliai Sidney-ben, vagy az Egyesült Államok-beli Santa Monicában élők élvezhették ezt a káprázatos látványt.

A képen a hold Sydney-ből nézve 2021. május 26-án, a teljes holdfogyatkozás idején
Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Magyarországról legutóbb 2019. nyarán volt látható a részleges holdfogyatkozás, míg a szuperhold, kék hold és a teljes holdfogyatkozás egyszerre 2018. januárjában fordult elő, de ez utóbbi akkor csak az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken volt megfigyelhető.

A képen telihold Brazíliavárosból nézve 2021. május 26-án, teljes holdfogyatkozáskor
Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.