időjárás 13°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Különleges égi jelenség lesz megfigyelhető Magyarország felett

Forrás: origo.hu
2021.05.28. 22:22
Különleges égi jelenség lesz megfigyelhető Magyarország felett

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról, amit naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel lehet majd követni – írja az Origó.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló pénteki közleményében. Magyarország tekintetében, Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget.

Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A teljes napfogyatkozások a holdfogyatkozásokkal ellentétben mindig csak a földgolyó egy kis részéről figyelhetőek meg. A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén.

A közlemény szerint a maximális kitakarás idején a napkorongba beleharapó Hold szabad szemmel is látható lesz, aki követni akarja, annak viszont érdemes megfelelő napnéző szűrőt beszereznie. Szabadszemes megfigyelés esetén a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól – írják.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak.

A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Saját űrállomást hoz létre Spanyolország

A hírt Iván Redondo a miniszterelnöki kabinet igazgatója jelentette be. További részleteket egyelőre nem közölt, mindössze annyit mondott: szükség van a projekt megvalósítására, melyet már “hosszú ideje fontolgat a kormány”, hisz az egyre gyorsuló technológiai fejlődéssel Spanyolországnak is lépést kell tartania. A “spanyol NASA” létrehozására a repülőgép-ágazat nagy része igényt tartana a nagyobb biztonság és a jobb nemzetközi szerződési lehetőségek miatt. Márciusban a tudományos miniszter és asztronauta Pedro Duque még azt mondta, hogy a nemzeti űrállomás létrehozásának tervét egyelőre el kell halasztani. Redondo ezt a korábbi nyilatkozatot cáfolta meg csütörtökön váratlan bejelentésével.

Tovább