Magas összegért keltek el az elhunyt divattervező személyes tárgyai + videó

Az árverésen több mint 600 tétel szerepelt Takada Kenzo pazar párizsi otthonából, ahol életének utolsó 15 évét töltötte.

Forrás: MTI2021. 05. 16. 15:59
null
A képen a koronavírus fertőzés következtében tavaly elhunyt Kenzo Takada divatdiktátor egykori otthonának egy részlete Forrás: Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél millió euróért (893 millió forintért) árverezték el a tavaly elhunyt világhírű japán–francia divattervező, Takada Kenzo személyes tárgyait.

A párizsi Artcurial aukciósház keddi és szerdai árverésén több mint 600 tétel szerepelt Takada pazar párizsi otthonából, ahol életének utolsó 15 évét töltötte a japán divatdiktátor.

A képen a koronavírus-fertőzésben tavaly elhunyt Kenzo Takada divatdiktátor egykori otthonának egy részlete
Fotó: Youtube (képernyőfotó)

A Saint-Germain-des-Prés városnegyedben lévő lakást, amelynek kialakításában Ed Tuttle amerikai építész is részt vett, a nyugati és keleti kultúra találkozása jellemezte. Az ázsiai és indián művészet elemei art deco bútorokkal és kortárs műtárgyakkal keveredtek.

Az aukció legizgalmasabb tételei közül a becsült leütési ár kétszereséért, 41 600 euróért (15 millió forintért) kelt el egy Han-dinasztia idejéből származó kínai fa lószobor, a legmagasabb, 46 800 eurós (16,7 millió forintos) leütési árat azonban William Eggleston 13 darabos fotósorozata, a Cadillac Portfolio érte el.

A divattervező egy festménye, amelyen önmagát festette le hagyományos japán viseletben, 24 ezer eurót (8,6 millió forintot) ért meg egy licitálónak.

Az aukciót megelőzően, május 7. és 10. között az Artcurial kiállítást szervezett a tárgyakból, megidézve a tervező otthonát. Egy külön online liciten, szerdán a Takada által tervezett mintegy 130 ruhadarabra lehetett licitálni.

Takada Kenzo tavaly októberben halt meg koronavírus-fertőzésben. Nyolcvanegy éves volt. A felső kategóriás Kenzo márkát megalapító divattervező az 1980-as években vált híressé a nyugati öltözéket keleti vonásokkal megújító, választékos és kifinomult konfekciódarabjaival.

Takada 1993-ban eladta a márkát Bernard Arnault milliárdos luxusipari konszernjének, az LVMH-nak, 1999-től végleg visszavonult az üzleti élettől és egyebek közt a festészetnek hódolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.