időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Sárkányember koponyájára bukkantak Kínában

Forrás: teol.hu - mediaworks
2021.06.28. 17:05
Sárkányember koponyájára bukkantak Kínában

Több tanulmányban mutatták be kínai tudósok azt a mintegy 146 ezer éves emberi koponyát, amely feltételezésük szerint egy teljesen új emberfajé lehet, és átírhatja az evolúciónk történetét – írja a Teol.hu.

Ez az emberfaj (a sárkányember) a legközelebbi evolúciós rokona lehet a modern embernek az eddig ismert ősemberek közül, mint a Neander-völgyi vagy a Homo erectus – olvasható a BBC News honlapján.

A Homo nem eddig fellelt koponyafosszíliái között ez a legnagyobb koponya, amelynek a kutatók a Homo longi, azaz sárkányember nevet adták. Ez a csoport mintegy 146 ezer éve élt Kelet-Ázsiában.

Még 1933-ban bukkant a leletre egy híd építésekor egy építőmunkás az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban lévő Harbinban, ám kútjában elrejtette és csak halála előtt árulta el létét hozzátartozóinak. Ők hívták fel a tudósok figyelmét a fosszíliára.

A The Innovation című folyóiratban publikált tanulmányok egyik szerzője Chris Stringer professzor, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, az emberi evolúció egy vezető szakértője elmondta: ez az egyik legfontosabb felfedezés az emberi fosszíliák tekintetében. Ez az emberiség egy különálló ága, amely nem a modern emberré válás útján volt, hanem egy hosszú, különálló ágat képviselt, amely abban a térségben fejlődött több százezer évig, majd kihalt – magyarázta.

A kutatók szerint a felfedezés átírhatja az emberi evolúció történetét.

Elemzésük szerint a faj jóval szorosabb rokonságban állt a Homo sapiensszel, mint a Neander-völgyi ember.

„Rég elveszett testvérvonalunkat találtuk meg”

– mondta Ni Hszi-jün, a Kínai Tudományos Akadémia professzora.

Sárkányember
Fotó: Gary Todd/Wikimedia Commons

A koponya hatalmas az emberi fajokhoz tartozó átlagos méretű koponyákhoz képest, agya viszont nagyjából hasonló nagyságú.

A sárkányembernek nagy, szinte négyzetalakú szemgödre volt, sűrű szemöldöke, széles szája és hatalmas fogai. Ez az egyik legteljesebb ősember-fosszília, amelyet valaha találtak

– tette hozzá.

A kutatók szerint ötven év körüli férfié lehetett, aki erőteljes testalkatú és kemény ember lehetett. Életmódja nem ismert, mivel a koponyát elhozták megtalálási helyéről.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.