Holdképző régiót észleltek a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül – egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körül ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Forrás: MTI2021. 07. 23. 13:40
null
A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók a chilei Atacama sivatagban található ALMA obszervatóriumból észlelték a felgyülemlő, örvénylő anyagból álló korongot egy fiatal csillag körül keringő két újszülött bolygó egyike körül.

A PDS 70 nevű csillag viszonylag közel van a Földhöz, mintegy 370 fényévre.

A holdak egy úgynevezett cirkumplanetáris korongból születnek. Bár több ezernyi exobolygót fedeztek már fel, eddig holdképződést nem észleltek a Naprendszeren kívül. A kutatók szerint a felfedezés hozzájárul a bolygók és holdak kialakulásának jobb megértéséhez.

Myriam Benisty, a Grenoble-i Egyetem csillagásza, az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány vezető szerzője rendkívüli, régóta várt felfedezésként értékelte a megfigyelést, amely segítheti a bolygóképződés elméletének igazolását, a bolygók és holdjaik születésének megfigyelését.

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül
Fotó: Pixabay

A narancssárga színű PDS 70 csillag nagyjából akkora tömegű, mint a Nap, és körülbelül ötmillió éves lehet. A két észlelt exobolygó még fiatalabb.

Mindkét bolygó hasonló a Jupiterhez, bár nagyobbak nála.

A két bolygó közül az egyik, a PDS 70c körül keletkezett egy holdképző korong. A kutatók korábban már találtak bizonyítékot a bolygó körüli korongra, de a mostani észlelés meg is erősítette ezt.

Stefano Facchini, a tanulmány tásszerzője szerint még mindkét bolygó fiatal, egy olyan dinamikus szakaszban vannak, amikor még csak kialakítják a légkörüket. A PDS 70c 33-szor nagyobb távolságban kering a csillaga körül, mint a Föld és a Nap távolsága.

Benisty szerint lehetséges, hogy vannak további, eddig fel nem fedezett bolygók a rendszerben.

Váratlan fordulat: eltűnhettek a marsi élet bizonyítékai

Lehetséges, hogy soha nem fogunk ráakadni az egykori marsi élet bizonyítékaira – jelentették be a NASA kutatói. Ennek oka az, hogy az ősi életnyomokat őrző agyagos ásványok megsemmisülhettek. A folyamat azonban nemcsak pusztított, hanem teremthetett is.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.