Visszaadta egy német múzeum egy indián törzsfőnök bőringét

Visszaadta egy német múzeum Hollow Horn Bear (Üresszarvú Medve) teton (lakota) indián törzsfőnök bőringét a leszármazottaknak.

Forrás: MTI2021. 07. 08. 17:28
null
Üresszarvú Medve teton lakota indián törzsfőnök bőringjé Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frankfurti Világkultúrák Múzeuma 1908-ban, az Amerikai Természettudományi Múzeummal létrejött csereügylet keretében jutott a történelmi ruhadarabhoz. A Weltkulturenmuseum szóvivője szerint

már nem lehet megállapítani, miként került az ing az amerikai múzeum gyűjteményébe az 1913-ban elhunyt Daniel Hollow Horn Bear törzsfőnök személyi tulajdonából.

Hollow Horn Bear (Üresszarvú Medve) teton (lakota) indián törzsfőnök
Fotó: Wikipedia Commons

Az egykori legendás indián politikai vezető dédunokája a jelenlegi őslakos vezetők egyike,

Duane Hollow Horn Bear 2019-es németországi látogatása alkalmával kérte az ing visszaadását arra hivatkozva, hogy az „vallási jelentőségű identitásképző tárgy” a főleg Dél- és Észak-Dakotában élő népe számára.

Üresszarvú Medve teton (lakota) indián törzsfőnök bőringjét mutatja be leszármazottja, Duane Hollow Horn Bear
Fotó: Facebook

A restitúciót csütörtökön bejelentve Frankfurt kulturális felelőse, Ina Hartwig azt mondta, hogy

még ha törvényesen került is az ereklye a múzeum birtokába, visszaadása pedig veszteséget jelent a gyűjtemény számára, a visszaszolgáltatást ő olyan kötelességnek tekinti, amely többet nyom a latban, mint a formális tényállás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.