időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Akár meg is fulladhatnak a műanyaghulladéktól Ázsia egyes állatfajai

Forrás: MTI
2021.08.31. 15:20
Akár meg is fulladhatnak a műanyaghulladéktól Ázsia egyes állatfajai

Ázsia szárazföldi és édesvízi állatfajai a "legsebezhetőbbek közé tartoznak" a műanyagszennyezettség szempontjából - derült ki egy új ENSZ-jelentésből, amely elsőként vizsgálta, hogy a műanyaghulladékok milyen hatással vannak a vándorló állatfajokra.

A vándorló és vadon élő állatfajok védelméről szóló ENSZ-egyezmény (CMS) titkársága a Mekong és a Gangesz vidékének állataira összpontosította vizsgálatát. A két folyó területéről nagyjából 200 ezer tonna műanyagszemét kerül évente az Indiai- és a Csendes-óceánba.

 

A jelentés szerint az édesvízi emlősök, úgy mint a folyami delfinek és a dugongok esetében "különösen magas a kockázata", hogy megfulladnak, miután hulladékba, például kiselejtezett halászfelszerelésekbe gabalyodnak, vagy miután lenyelik a műanyagszemetet. A két folyó mentén továbbá zsinórokba és halászhálókba akadt madarakat és kisebb testű emlősöket is találtak.

 

Az egykor szerte a régióban elterjedt gangeszi folyamidelfint és a kúposfejű delfint ma már a veszélyeztetett állatok közé sorolja a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

 

A kutatók szerint a műanyaghulladékok az ázsiai elefántokra is veszélyesek lehetnek, mivel az ormányosokat már Sri Lankán és Thaiföldön is látták a szeméttelepeken keresgélni és "műanyagot enni".

 

Vándormadaraknál, például halászsasoknál "megfigyelték, hogy műanyagszemétből, egyebek között horgászzsinórból és hajóhulladékból építenek fészket, amelybe a fiókák aztán gyakran belegabalyodnak, míg az albatroszok könnyen zsákmánynak nézhetik a vízfelszínen úszó műanyagot.

 

A Science című tudományos folyóiratban egy múlt hónapban megjelent tanulmányban európai egyetemek kutatói arra figyelmeztettek, hogy a következő évtizedben megduplázódhat az emberiség éves műanyagszemét-termelése, amely jelenleg nagyjából 45 millió tonnára rúg.

 

(A borítóképen a gangeszi folyamidelfin, amely ma már a veszélyeztetett állatok közé tartozik. Forrás: By Zahangir Alom/Marine Mammal Commission/National Oceanic and Atmospheric Administration - wikimedia.org)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.