időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

Időutazás a magyar múltba

Balatonfüredi csendélet

Balázs D. Attila
2021.08.08. 08:00 2021.09.03. 14:21
Balatonfüredi csendélet

Csipkeesernyős hölgy közelít felénk a balatonfüredi kikötő mólóján 1910 táján. Most szállhatott le a kis gőzhajóról. Nem siet. De miért is sietne, hiszen a múlt század elején a sietség szinte ismeretlen fogalom volt – de nem ám a magyar királyi postánál, ami a kiváló vasúti összeköttetéseknek is hála, európai hírű pontossággal szállította ide-oda a képeslapokat a nagy országban.

A kikötő csendes és legendás hely. 1846. szeptember 21-én, Széchenyi István 55. születésnapján innen indították útjára a Balaton első gőzösét, a Kisfaludyt, ami 1872-ig egyedül közlekedett a hatalmas víztükrön.

Képeslapunk hátterében ott a terebélyes fürdőház, a „Hidegfürdő”, ami ugyancsak emblematikus hely volt annak idején. A 90 öltözőkabinnal és elegáns váróteremmel ellátott vízi épület 1889-ben készült el, de a második világháború végén egy szerencsétlen véletlen folytán megsemmisült. Meglétére ma már csak egy üvegtábla emlékeztet a tóparton, no meg most ez a képeslap.

Az Időutazás a magyar múltba következő, 11. részében betekintést nyerhetünk a 122 évvel ezelőtti pancsovai éjszakába.

Borítóképen a balatonfüredi gőzhajókikötő és fürdőház. Fotó: Balázs D. Attila.

A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.