Kiderült, mekkora az esélye, hogy a Bennu aszteroida a Földnek ütközzön

Elenyésző az esélye, hogy a Bennu aszteroida a Földnek ütközzön – állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói az Osiris-Rex űrmisszióján gyűjtött adatok elemzésével – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 14. 14:44
BENNU ASZTEROIDA
A Bennu aszteroida mozaik képe a NASA OSIRIS-REx űrhajójáról. A japán Hayabusa2 és az amerikai OSIRIS-REx űrhajók mintákat gyűjtenek a Ryugu és a Bennu aszteroidáról, melyek mintáit a mostani eredmények segítenek analizálni. Forrás: NASA.GOV/PRESS-RELEASE/GODDARD/2019/SUGARS-IN-METEORITES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osiris-Rex több mint két évet töltött a Bennu körül, tanulmányozta és mintát is vett a nagy darab űrkőzetből, hogy jobban megismerje jövőbeli pályáját a Naprendszer belső vidékén. Azt találták, igen kicsi az esélye, hogy az 518 méter széles aszteroida eltalálja a Földet.

Mostantól 2300-ig 0,06 százalék, vagyis 1 az 1750-hez az esélye az ütközésnek, 2135-ig pedig kizárható, hogy találkozik a Bennu és a Föld. Ez év szeptemberében az aszteroida közelebb jön bolygónkhoz, mint a Hold.

Fotó: NASA.GOV/PRESS-RELEASE/GODDARD/2019/SUGARS-IN-METEORITES

A NASA földközeli objektumokat kutató intézete (Cneos) szerdán tanulmányt jelentetett meg a Bennu jövőbeli pályájáról az Icarus tudományos lapban.

Davide Farnoccchia, a szerzők egyike elmondta, hogy a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik az objektum mozgását, bár aggodalomra nincs ok.

Borítókép az Osiris-Rex bolygóközi szonda fantáziarajza. Fotó: NASA/JPL

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.