időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Megdőlhetett az európai melegrekord

Forrás: ORIGO, MTI
2021.08.13. 17:17 2021.08.13. 17:30
Megdőlhetett az európai melegrekord

A BBC hírportálja szerint megdőlhetett az európai melegrekord: a dél-szicíliai Siracusa közelében szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek – olvasható az Origó cikkében.

Lucifer hozza a rendkívüli hőhullámot

Az olasz regionális hatóságok jelentését a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) is meg kell erősítenie. A WMO szerint a jelenlegi európai melegrekord 48 fok, amelyet 1977-ben mértek Athénban. Az Olaszországban tapasztalható hőhullámot

az Afrikából érkező Lucifer nevű anticiklon okozza.

Az előrejelzések szerint a légörvény észak felé tart, átszelve Olaszországot, tovább növelve a hőmérsékletet a városokban, köztük Rómában is.

Az olasz egészségügyi minisztérium szélsőséges forróságra figyelmeztető „vörös” jelzést adott ki számos régióban, a legnagyobb egészségi kockázatú városok száma várhatóan nyolcról 15-re emelkedik péntekre. 

A mediterrán hőhullám, amelynek hatására évtizedes melegrekordok dőltek meg sok országban, erdőtüzeket eredményezett szerte Dél-Olaszországban, azon belül is Szicília, Calabria és Puglia a legsúlyosabban érintett régiók.

Mindeközben Görögországban is tovább tombolnak az erdőtüzek, amelyeket az erős szelek és a kiszáradt növényzet táplálnak. Külföldi csapatok is segédkeznek a lángok megfékezésében.

Folytatódik a felmelegedési ciklus

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás növeli az erdőtüzek kialakulásához hozzájáruló meleg és száraz idő kockázatát.

A globális átlaghőmérséklet már most nagyjából 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet

és a mutatók tovább fognak emelkedni, ha a világ kormányai nem hoznak intézkedéseket a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottságának (IPCC) hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó jelentése szerint az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítóképen erdőtűz pusztít a kelet-attikai Afidnes településen, Athéntól északra 2021. augusztus 5-én. Görögországban a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz