Adócsalás kutyavásárlással

A számlák szerint 2019-ben 221 német juhászkutyát vásároltak több mint kétszázmillió forintért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 02. 11:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vállalkozás kutyaiskola indítását tervezte.

A vizsgálaton bemutatott számlák szerint 2019-ben 221 német juhászkutyát vásárolt több mint kétszázmillió forintért.

A cég ügyvezetőjének közlése szerint a kutyák továbbértékesítéséről egy angol vevővel kötöttek szándéknyilatkozatot. A megállapodás szerint az állatok a jászberényi társaságnál megkapják az alapképzést, majd az angliai vevőnél a speciális képzést, így lesz belőlük kábítószer- vagy bombakereső, esetleg elfogó járőrkutya – szerepel a közleményben.

A cégnek azonban nem származott bevétele kutyakiképzésből, az ellenőrök a helyszíni szemlén, a telephelyen is mindössze 11 kutyát találtak. Az ügyvezető azt állította, az alacsonyabb tartási költségek miatt az állatokat Szlovákiába vitték, de ezt semmilyen dokumentum nem igazolta: a kutyáknak nem volt útlevelük és a fuvart az állatok európai uniós tagállamok közötti mozgását nyomon követő TRACES-rendszerben sem rögzítették. Az ügyvezető a pontos szlovákiai szállítási helyszínt nem tudta megnevezni, és

a kétszáz kutya gondozásával járó gyógyszer- és élelmezési költségekre sem utalt semmi bizonyíték.

Az ügyvezető később viszont már azt állította, hogy a tervezett angliai értékesítés meghiúsult, ezért az állatok egy részét a társaság értékcsökkentnek minősítette és névleges összegért eladta. Az állítás bizonyítékaként 91 adásvételi szerződést küldött a NAV-nak, ezek szerint a nagy értékű kutyákat mindössze egy euróért adták el szlovák magánszemélyeknek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a társaság a számlákon szereplő 221 kutyát soha nem szerezte be, a számlákon szereplő események nem történtek meg. A NAV a cégtől egy ingatlant és hat gépjárművet foglalt le, az ügyben büntetőeljárás indult.

Borítókép: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.