Az ima ereje 1938-ban

1938 májusában minden az eucharisztikus kongresszusról szólt Magyarországon, és persze legfőképp Budapesten. Még a képeslap és a bélyegkiadás is.

Balázs D. Attila
2021. 09. 12. 8:00
Forrás: Balázs D. Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1938 májusában minden az eucharisztikus kongresszusról szólt Magyarországon, és persze legfőképp Budapesten. Még a képeslap és a bélyegkiadás is. A ma véget érő 2021-es, ismét Budapestre érkezett nagy egyházi eseményre is kiadott a magyar posta emlékbélyeget, sőt bélyegblokkot is, ahogy az 83 éve is történt. A Magyar Nemzeti Bank még emlékérmeket is kibocsátott. Ám 1938-ban a képeslapok és a bélyegek még valóban a magyar mindennapok alapvető fontosságú „kellékei” voltak, s nem csak a kommunikációt illetően.

A budapesti Sárai Rotációs Fényképsokszorosító akkoriban számos fotólapot bocsájtott ki a világszintű esemény előtt tisztelegve. Ebből a sorozatból származik ez a példány is, amin a Gellért-hegy és a Dunán felsorakozott sétahajók ünnepi ruháját láthatjuk. Lapunk hátoldala is alkalomhoz illő, hiszen címeres díszbélyegzés, s két, a székelyudvarhelyi művész, Márton Lajos tervezte bélyeg is helyet kapott rajta. Az egyiken kehely a másikon harcos lovagkirályunk. Az is passzol, hogy képeslapunk épp Szent László városába lett küldve, amit akkor még Oradeanak neveztek hivatalosan a második bécsi döntés határrendezései előtt. Roman Ciorogariu ortodox püspök vette át az Úri utca nevét is, ahová a címzés szólt.

De két év után Nagyvárad is visszatért. Lám, érdemes hosszan és mélyen imádkozni céljainkért.

Fotó: Balázs D. Attila gyűjteményéből

Időutazásunk 22. epizódja a 81 évvel ezelőtt visszatért Kolozsvárra röpít minket.

A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.

Borítókép: A 34. Eucharisztikus Kongresszusra díszbe öltözött budapesti Gellért-hegy (Balázs D. Attila gyűjteményéből)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.