„Erdély felszabadulásának emlékére”

„Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója és a Főméltóságú Asszony Nagyváradon.”

Balázs D. Attila
2021. 09. 05. 8:00
Fotó: Balázs D. Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Erdély felszabadulásának emlékére. Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója és a Főméltóságú Asszony Nagyváradon.” Ez a hátlapra nyomtatott szöveg vehető ki azon a megtépázott képeslapon, amit közvetlenül Nagyvárad legnagyobb XX. századi ünnepe után adtak ki. Amikor 1940. szeptember 6-án Szent László városa visszatért a magyar haza kebelébe, Horthy Miklós még aznap bevonult a városba kíséretével.

A „liberális” szemléletűeket, akik már a szívgyógyszerükért kapdosnak e fotó láttán, meg kell nyugtassam, hogy ezekben az időkben bizony sorra láttak napvilágot az ilyen, és ehhez hasonló képes levelezőlapok, amelyeken Horthy volt a főszereplő. Vannak köztük gyakoribbak és ritkábbak is, mint ez a példány, amit még gyerekként kaptam édesapámtól. Hátlapja valamikor le lehetett ragasztva, de hozzám már így, viharverten került. A barátaim ennek ellenére a csodájára jártak, és kissé félve vették a kezükbe. A 90-es években még bennünk voltak ezek a reflexek.

Fotó: Balázs D. Attila

Lapunk érdekessége az is, hogy egy évvel az észak-erdélyi bevonulás után lett feladva, de nem ám Nagyváradról, hanem épp Nagyváradra, a visszatért városba. A lap kiadója pedig a budapesti Barasits, a kor egyik legnagyobb budapesti képeslap-nagykereskedője és kiadója. Ez a cég is csak az 1948-as államosításig működhetett, majd nemcsak a maradék Magyarországon, de az azóta ismét elcsatolt Erdélyben is beköszöntött a képeslaptörténet legsivárabb, leghazugabb korszaka.

Sorozatunk következő részében Tordára, a vallásszabadság bölcsőjébe utaztat el bennünket egy közel 120 éves képes levelezőlap.

A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.

Borítóképen: Horthy Miklós és Purgly Magdolna Nagyváradon, a kormányzói különvonat előtt, 1940. szeptember 6-án. Forrás: Balázs D. Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.