időjárás 17°C Nándor 2021. October 19.
logo

Elkerülhetetlen az ütközés az egyik aszteroida holdjával

Forrás: ORIGO
2021.10.10. 12:03
Elkerülhetetlen az ütközés az egyik aszteroida holdjával

November végén útnak indítja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART (Double Asteroid Redirection Test) nevű misszióját a SpaceX Falcon–9 rakétáján a kaliforniai Vandenberg űrbázisról. Az űrszonda 2022 szeptemberében szándékosan össze fog ütközni egy aszteroidával, hogy a szakértők az űrben tesztelhessék azt a bolygóvédelmi rendszert, amely az aszteroidabecsapódásoktól hivatott oltalmazni a Földet– olvasható az Origó cikkében.

A technológia tesztelésének célpontja a Dimorphos, a Föld-közeli Didymos aszteroida körül keringő kisméretű hold. 

Ez lesz az első kisbolygó-eltérítő űrküldetés. Az űrszondát november 23-án indítják útnak – adta hírül az egyik amerikai televízió.

Föld-közeli objektumnak számítanak azok az aszteroidák és üstökösök, amelyeket röppályájuk a Földtől legfeljebb 48 millió kilométernyi távolságra tart. Ezek az objektumok potenciálisan nagy kárt okozhatnak a Földnek, a fenyegetés mértékének meghatározása kiemelt témája a NASA és a világ más űrszervezetei kutatásainak.

A kettős aszteroidarendszert két évtizede fedezték fel, ekkor kapta a Didymos nevet a nagyobbik,

 800 méter átmérőjű aszteroida, a név görögül ikret jelent. Körülötte egy kisebb, 160 méter átmérőjű hold kering, amely kezdetben a Didymos b nevet kapta.

A thesszaloníki Arisztotelész Egyetem bolygókutatója, a DART csapatának tagja, Kleomenisz Tsziganisz javaslatára nevezték el a holdat később Dimorphosnak, amelynek jelentése „kettős alak”. 

Ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában, két nagyon különböző formában fog megismerni. Az egyik, ahogyan a DART látja a becsapódás előtt, a másik, ahogyan az Európai Űrügynökség (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később

– mondta a szakértő.

A Didymos és a Dimorphos 2022 szeptemberében viszonylag közel, 10,9 millió kilométerre lesz a Földtől. A DART űrszonda ekkor szándékosan neki fog ütközni a Dimorphosnak, hogy megváltoztassa az aszteroida mozgását. Az ütközést rögzíti a LICIACube, az olasz űrügynökség szondája. Az eszköz a DART fedélzetén érkezik a helyszínre, majd az ütközés előtt leválik, hogy felvehesse, mi történik.

A csillagászok a Föld-bázisú teleszkópoknak a DART becsapódása előtti és utáni megfigyeléseit össze tudják hasonlítani, és megállapítani, mennyit változott a Dimorphos keringési ideje – mondta Tom Statler, a NASA munkatársa, a DART program kutatója. 

Ezek kulcsfontosságú mérések, amelyek elárulják számunkra, hogyan reagált az aszteroida az eltérítési erőfeszítéseinkre

– tette hozzá.

Néhány év múlva az ESA Héra missziója utánkövetéses vizsgálatot fog végezni a Didymosnál és a Dimorphosnál.

Azért választották a Dimorphost, mert mérete hasonló azon aszteroidákéhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Föld számára.

A DART az óránként mintegy 24 ezer kilométeres sebességgel mozgó Dimorphosnak fog nekiütközni. Az űrszondán lévő DRACO nevű kamera és autonóm navigációs rendszer segít az égitest helyének megállapításában és az ütközés végrehajtásában.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels