Ötszáz éves imatekercset elemeztek

Nagyon ritka, díszes angol imatekercset elemeztek brit kutatók. A különleges lelet bemutatja a reformáció előtti katolikus hitvilágot — olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 30. 9:00
szn Kovts Jlia
Budapest, 2012. janur 4. A restaurtormhelyben szn Kovts Jlia munkatrs egy pergament nzeget a Magyar Orszgos Levltrban. Az intzmny teljes kr szakmai tvilgtsra miniszteri biztost nevezett ki 2011. november 2-n a nemzeti erforrs miniszter. MTI Fot: Mth Zoltn Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy méter hosszú, latin és angol szövegekkel és rajzokkal ellátott tekercs feltehetően egy tehetősebb zarándoké lehetett, mielőtt az 1970-es években egy magángyűjtő megszerezte. Most először került szakemberek kezébe.

Igazán szokatlan, hogy ilyen különleges tekercs több mint ötszáz éven át fennmarad— mondta Gail Turner művészettörténész, aki kedden a British Archaeological Association című tudományos lapban mutatta be vizsgálatai eredményét.

A reformáció során az ilyen tekercseket, amelyek tulajdonosuk számára nagy inspirációt jelentettek az ima során, elkobozták.  

A szakértők szerint csak alig néhány tucat létezhet belőlük a világon.

A vizsgálat során elemezték a tekercsen a használatból eredő nyomokat. Ezek alapján látható, hogy egykori tulajdonosa rendszeresen megcsókolta vagy megérintette a tekercset, ami megszokott dolog az ilyen tárgyaknál. A tekercs két összevarrt pergamenből áll — írja az Origo.

Az ereklye információt szolgáltat arról, milyen rituálékat végeztek a XVI. században a kelet-angliai Norfolk grófságban lévő, időközben lerombolt Bromholm kolostor híres keresztfájánál. Messziről vándoroltak ide a zarándokok, mivel a feszület állítólag tartalmazza annak a keresztnek egy darabját, melyre Jézust felfeszítették.

 

Az eredeti tekercs fotóját és a teljes cikket ITT érheti el.

 

Borítókép: Illusztráció, Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.