időjárás 1°C Mária 2021. December 8.
logo

A hazugságot felismerő eszközt fejlesztettek

Forrás: ORIGO
2021.11.20. 16:00
A hazugságot felismerő eszközt fejlesztettek

A hazugságot az arc izmainak mozgása alapján felismerő mesterséges intelligenciát fejlesztettek izraeli kutatók – olvasható az Origó cikkében.

A Tel-avivi Egyetem (TAU) szerdai közlése szerint az új technológia révén olyan kamerák és szoftverek fejleszthetők a jövőben, amelyek képesek lesznek életszerű helyzetekben észlelni a csalást és megtévesztést.

Az új fejlesztés 73 százalékos pontossággal állapította meg, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek hazudtak-e. A Brain and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent közleményében a TAU kutatói a hazugságok két csoportját azonosították: azokat, amelyek az orcák izmait aktiválják, és azokat, amelyek a szemöldököt.

A módszer a TAU egy új fejlesztésén, puha felületre nyomott matricákon alapul, amelyek elektródákat is tartalmaznak. Ezek monitorozzák és mérik az izmok és idegek aktivitását. A jövőben az elektródák feleslegessé válhatnak azáltal, hogy az arcizmok aktuális mozgásai alapján a szakemberek videószoftvereket tanítanak be a hazugság azonosítására.

A technológia hasznos lehet bankokban, repülőtereken, rendőrségi kihallgatásokon vagy online állásinterjúkon.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)